El govern i els partits catalans acusen el PP d’instrumentalitzar el Tribunal Constitucional

  • Una maniobra dels populars aparta el jutge Pérez Tremps del Tribunal i posa en perill l'estatut

VilaWeb
Redacció
06.02.2007 - 15:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits del govern i CiU han criticat que el PP faci un ús partidista de la justícia arran de la decisió del ple del Tribunal Constitucional espanyol d’acceptar, per sis vots a cinc, la recusació presentada pel PP contra el magistrat Pablo Pérez Tremps. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha dit avui que el PP intentava instrumentalitzar els òrgans judicials. CiU ha dit que el Tribunal entrava en ‘una deriva de politització partidista’.Ho ha dit el diputat Francesc Homs, que ha criticat l’existència d’un ‘triangle de les Bermudes, amb un govern de la Generalitat que renuncia a pensar en les competències del nou estatut, com per exemple amb la llei de Dependència; un govern espanyol que té una dinàmica antiestatutària i Tribunal Constitucional amb influències del PP’. Artur Mas també ha criticat la decisió del Constitucional i ha dit que si el tribunal paralitza l’estatut, això tindrà conseqüències en les relacions entre Catalunya i Espanya.

De la seva banda, el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha dit que la decisió del ple del Constitucional era desproporcionada i injusta i ha demanat al PSOE que s’afanyi a rellevar Pérez Tremps. Per a poder fer-ho, primer el magistrat ha de presentar la dimissió. La decisió del Constitucional també ha generat crítiques del PSC i d’Iniciativa.

Apartat de les resolucions sobre l’estatut

La decisió d’ahir implica que aquest jutge no podrà intervenir en la reunió que ha de resoldre els recursos d’inconstitucionalitat presentats contra l’estatut de Catalunya. Sense Pérez Tremp, al ple del Tribunal hi queda una majoria conservadora que pot condicionar el resultat dels recursos. El 2003, Pérez Tremps va fer un estudi sobre l’estatut per encàrrec de la Generalitat. Llavors Pérez Tremps encara no era membre del Constitucional. Ara el tribunal ha recusat el magistrat per considerar que ha participat en l’objecte o la causa del pleit, és a dir, l’estatut, i que no és imparcial. Montserrat Tura, en declaracions a TV3, ha dit que fer un estudi acadèmic no hauria de ser pas causa d’una recusació.

En aquest sentit, els cinc magistrats que han votat en contra de la recusació defensen que el dictamen de Pérez Tremps ‘no recull cap proposta articulada de la reforma de l’estatut promoguda per un actor polític’. Són María Emilia Casas, Pascual Sala, Eugenio Gay, Elisa Pérez Vera i Manuel Aragón.

El novembre passat, el PP també va presentar una recusació contra la presidenta del tribunal, María Emilia Casas, proposada pel PSOE, però en aquest cas la petició no es va admetre a tràmit.

Set recursos pendents

El Constitucional espanyol haurà de prendre una decisió sobre els set recursos que s’han presentat contra l’estatut en les pròximes setmanes. Un dels recursos l’ha presentat, precisament, el PP. Els altres són del Defensor del Poble espanyol, Enrique Múgica, i dels governs del País Valencià, les Illes, l’Aragó, La Rioja i Múrcia.

Sense el jutge Pérez Tremps el ple de la sala el formaran onze magistrats, cinc dels quals ja havien fet costat al PP en un intent de paralitzar la tramitació de la reforma catalana a les Corts espanyoles. A més, d’aquests onze, sis han decidit apartar Pérez Tremps. Ara, la presidenta del tribunal, que avui ha fet costat a Pérez Tremps, té un vot que val per dos.

Enllaços
Bloc d’Ernest Benach: Tribunal Constitucional i Estatut, darrer capítol?
El Punt: El Tribunal Constitucional es queda amb majoria conservadora per avaluar l’Estatut.
Avui: La recusació de Pérez Tremps blinda la majoria conservadora contra l’Estatut al TC.
La Vanguardia: El magistrado del Constitucional Pérez Tremps, recusado por redactar un informe para la Generalitat.
El Periódico: Acceptada la recusació del magistrat del Constitucional Pablo Pérez Tremps .
El País: El TC acepta la recusación de Tremps planteada por el PP.
Membres del Tribunal Constitucional espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any