Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  02.02.2007  06:00

El consum elèctric cau un 2,5% a l'estat espanyol durant l'apagada i un 1% al francès

Els edificis públics van fer visible la iniciativa per alerta de l'escalfament global

Men?ame
 

Els edificis més notables del país, empreses i cases de particulars es van quedar a les fosques ahir al vespre, entre les 19.55 i les 20.00, per donar suport a la iniciativa de l'ONG Aliança pel Planeta. A l'estat espanyol el consum d'energia va caure un 2,5%, segons Red Eléctrica. A l'estat francès, segons RTE, la caiguda s'ha situat pels volts de l'1%. Intenció: fer prendre consciència del malbaratament d'energia i de l'escalfament del planeta.

Els edificis públics van secundar la iniciativa: la Sagrada Família de Barcelona, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Catedral de Palma o la Torre Eiffel de París es van quedar a les fosques. També es van apagar els llums de moltes cases, els del del temple del Sagrat Cor del Tibidabo, del MNAC i de la catedral de Palma i de la de Girona.

L'apagada es va convocar ahir, quan faltaven poques hores per a la presentació, avui a París, de les conclusions del quart estudi del Grup d’Experts Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, impulsat per l'ONU.

La pàgina de Red Eléctrica no aguanta

La pàgina de Red Eléctrica d'Espanya no va aguantar el retorn de l'apagada i a les vuit en punt va caure. Va tardar més de mitja hora a tornar-se fer visible. La gràfica de consum en temps real es pot veure des d'aquesta pàgina.

A l'estat francès la web de RTE té un instrument semblant, però valora el consum en períodes de quinze minuts, fet pel qual no se sap en detall l'impacte de l'acció. Tot i així, la caiguda del consum també es féu evident.

Les xifres

Les xifres de l'apagada no són gaire diferents arreu del territori. Així, a Catalunya, segons Fecsa Endesa, el consum elèctric va passar els 7.504 als 7.251 megawatts, és a dir, una baixada del 3,3%. A les Mallorca, segons Gesa, el consum elèctric un minut abans de l'apagada era de 752 megawatts, i es va passar als 716. Això és una baixada del 2,18%. A Menorca, la xifra se situà al voltant del 3,2% i a Eivissa, 2,8%. Finalment, a València, l'apagada va registrar un descens de consum de l'1,7%.

(La fotografia superior mostra la Sagrada Família durant els cinc minuts d'apagada, i la inferior, el temple il·luminat.)