El consum elèctric cau un 2,5% a l’estat espanyol durant l’apagada però no es pot valorar a l’estat francès

  • Els edificis públics fan visible la iniciativa per prendre consciència de l'escalfament del planeta · L'enllumenat dels carrers no deixa veure l'apagada de les cases · FECSA valora en un tres per cent el descens del consum al Principat ·

VilaWeb
La web de Red Eléctrica d'Espanya no ha aguantat el retorn de l'apagada i a les vuit en punt del vespre ha caigut. Ha tardat més de mitja hora en tornar a ser visible però quan ho ha fet no es podia entrar a les gràfiques en temps real del consum elèctric. Després ha anat recuperant a poc a poc la normalitat. La gràfica de consum en temps real es pot veure des d'aquesta pàgina. A l'estat francès la web de RTE té un instrument semblant però valora el consum en períodes de quinze minuts, fet pel qual no es coneix en detall l'impacte de l'acció. Tot i així la caiguda del consum és evident també.
Redacció
01.02.2007 - 16:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Institucions i entitats d’arreu del país s’han sumat a l’apagada elèctrica de cinc minuts, entre les 19.55 i les 20.00, que s’ha convocat a nivell mundial per a prendre consciència de l’escalfament del planeta i del malbaratament d’energia. Molts edificis emblemàtics s’han quedat a les fosques. La Sagrada Família de Barcelona, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Catedral de Palma o la Torre Eiffel de París. L’apagada no ha estat gairebé visible als carrers, degut a les llums públiques però s’ha notat en una important caiguda del consum elèctric. Segons Red Eléctrica al conjunt de l’estat el consum ha baixat de cop en mil megawats. La iniciativa l’ha impulsada l’ONG Aliança pel Planeta i s’ha fet la vigília de la presentació, a París, de les conclusions del quart estudi del Grup d’Experts Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, impulsat per l’ONU.En aquest fòrum especial de VilaWeb podeu expressar la vostra opinió sobre la iniciativa, i podeu enviar les fotografies de l’apagada a l’adreça de correu participació@vilaweb.cat.

Edificis emblemàtics a les fosques

Molts ajuntaments del país, entre els quals els de Barcelona, el de València i el de Palma, han donat suport a la iniciativa i han apagat la il·luminació d’alguns dels edificis més emblemàtics. Han quedat a les fosques el Palau de la Generalitat, la Sagrada Família, la Casa Batlló, el temple del Sagrat Cor del Tibidabo, el MNAC, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i la Catedral de Palma. La Casa de la Vila de Lleida i de Tarragona també han quedat sense llum i a Girona, s’ha apagat la il·luminació de la catedral. Aquesta iniciativa té l’origen a l’estat francès, on també s’ha apagat la il·luminació de l’emblemàtica Torre Eiffel de París.

Crítiques de Brussel·les

Totes les institucions europees, excepte el Parlament Europeu, han refusat sumar-se en la iniciativa. La Comissió Europea ha advertit del perill d’una caiguda del sistema elèctric si, a les vuit en punt, després dels cinc minuts d’apagada, tothom encén els llums de cop. De fet, Red Eléctrica Española, ha preparat tot un sistema de seguretat perquè l’apagada no tingui repercussions, és a dir, sobrecàrregues que comportin talls de subministrament.

La web de Red Eléctrica d’Espanya no ha aguantat el retorn de l’apagada i a les vuit en punt del vespre ha caigut. Ha tardat més de mitja hora en tornar a ser visible però quan ho ha fet no es podia entrar a les gràfiques en temps real del consum elèctric. Després ha anat recuperant a poc a poc la normalitat. La gràfica de consum en temps real es pot veure des d’aquesta pàgina.

A l’estat francès la web de RTE té un instrument semblant però valora el consum en períodes de quinze minuts, fet pel qual no es coneix en detall l’impacte de l’acció. Tot i així la caiguda del consum és evident també.

Enllaços
Vídeo: L’apagada del Tibidabo
Fòrum especial de VilaWeb.
Correu on enviar les fotografies de l’apagada d’aquest vespre: participacio@vilaweb.cat.
Els professors de la UPC Martí Rosas i Casals i Ricard Horta Bernús exposen tot un seguit d’arguments tècnics en aquest article que desaconsellen la iniciativa d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any