Entitats en defensa de la llengua demanen al govern que rectifiqui el decret d’Educació

  • ERC evita valorar l'augment d'hores en espanyol i Maragall diu que és el millor decret que s'ha fet mai

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.01.2007 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i els principals sindicats educatius han demanat a la conselleria d’Educació que repensi el projecte de decret, anunciat avui, que preveu l’augment d’hores en espanyol a primària. Les entitats en defensa de la llengua han demanat al govern que vetlli perquè el català sigui efectivament la llengua d’ús en el sistema educatiu. El conseller Ernest Maragall ha defensat el decret mentre que ERC ha evitat valorar-lo perquè diu que només és un esborrany.El decret que prepara la conselleria d’Educació preveu l’augment d’espanyol a les aules, tal com fixava el decret d’ensenyaments mínims aprovat pel govern espanyol. La diferència és que la norma catalana permetrà a les escoles de decidir si volen fer una tercera hora de llengua espanyola o bé fer una altra assignatura, com ara matemàtiques, en espanyol.

Explicacions del conseller

El conseller d’Educació, el socialista Ernest Maragall, ha dit aquesta tarda al Parlament, que el decret és ‘el millor que mai s’ha fet al servei de l’educació de Catalunya i per la defensa del català’. Maragall argumenta que l’ensenyament en català de primària no disminuirà, sinó que augmentarà, gràcies a la sisena hora, que dóna molt de joc. Segons ell, de les cinc hores setmanals de més que hi ha, quatre es destinaran a l’ensenyament en català i una al de l’espanyol. El conseller també ha defensat la necessitat de treballar per aconseguir el ple domini de l’espanyol com a segona llengua.

Per part d’ERC, soci de govern, de moment cap dels seus dirigents ha volgut valorar obertament el decret. Josep-Lluís Carod-Rovira s’ha limitat a dir que el decret encara no té caràcter oficial; i el conseller Josep Huguet i el diputat Joan Ridao han subratllat que el decret no ha passat els tràmits de debat i consulta necessaris i que és aviat valorar-lo. Això sí, Ridao ha assegurat que ERC vetllarà perquè el futur model educatiu tingui el català com a eix vertebrador.

En canvi, les JERC han dit que el decret s’ha de corregir ‘per garantir la continuïtat de la immersió lingüística’ i han recordat al conseller que no s’ha de confondre l’impuls de l’ensenyament de llengües amb l’utilització de l’espanyol com a llengua vehicular del model educatiu.

Crítiques d’entitats i sindicats

Òmnium Cultura ha criticat el govern per haver acceptat una mesura imposada pel govern espanyol i ha recordat que el procés d’immersió lingüística no s’aplica a tots els centres de Catalunya. De la seva banda, la Plataforma per la Llengua s’ha mostrat sorpresa i decebuda i ha dit que esperava una rectificació del govern en relació amb aquest decret.

Més reaccions. La portaveu del sindicat USTEC, Rosa Canyadell, ha dit a VilaWeb que els coneixements d’espanyol ja eren òptims i que, per tant, no calia reforçar-ne l’ensenyament. En canvi, ha dit, sí que cal potenciar l’ensenyament del català, ‘sobretot perquè cada vegada hi ha més alumnes originaris de països de l’Amèrica Llatina, que tenen un gran domini de l’espanyol, però no pas del català’. La portaveu d’USTEC també considera que l’argument esgrimit pel conseller Maragall és fals, perquè la sisena hora no és curricular, sinó de reforç, i que ‘el conseller no hauria d’assumir la tercera hora d’espanyol perquè no hi ha cap raó que l’avali’.

CCOO també ha criticat el decret, perquè considera que el model actual és vàlid i no cal modificar-lo. El secretari de política educativa del sindicat, Josep Miquel Lacasta, ha dit a VilaWeb que no era necessari, perquè ‘el model actual és vàlid. Ens agradaria que no s’hagués canviat i no ens agrada que se’ns imposi que s’ha d’arribar a la tercera hora d’espanyol. En tot cas, el sistema hauria de ser flexible, de tal manera que cada centre pogués adaptar-se al seu alumnat’. Sigui com sigui, Lacasta ha dit que l’impuls del català sí que continuava essent necessari.

En canvi, FETE-UGT no ha volgut valorar la conveniència de l’augment d’hores lectives en espanyol. Pel seu portaveu, David Medina, ‘la proposta d’obrir estructures comunes en castellà és una opció raonable’, sempre que la flexibilitat no impliqués diferències entre escoles, cosa que s’hauria de vigilar.

Enllaços
Comunicats d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua.
Transcripció del debat sobre el futur model educatiu d’aquesta tarda al Parlament (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any