Notícies

Divendres  26.01.2007  17:14

L'ONU proposa una 'sobirania vigilada' per a Kosovë

Sèrbia s'oposa a qualsevol mena d'independència · L'OTAN dóna ple suport a la proposta

Men?ame
 

El mediador internacional per a Kosovë, Martti Ahtisaari, ha presentat avui a porta tancada al grup de contacte, integrat pels EUA, Rússia, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit, la proposta d'estatut per a Kossovë. No hi ha hagut, per tant, declaracions sobre el contingut de la proposta, però el diari Washington Post, avança que preveu una 'sobirania vigilada' per a Kosovë, que podria ser reconegut com a un país independent i admès a les Nacions Unides.

Segons el diari nord-americà, això vol dir que les tropes de l'OTAN continuarien a Kosovë, però en marxarien progressivament, a mesura que el país fos admès dins mateix de l'OTAN i també dins de la Unió Europea. Divendres vinent, Ahtisaari presentarà formalment aquesta proposta a Pristina i Belgrad.

Ara, el govern serbi ha dit avui mateix que no acceptaria pas una independència per a Kosovë, segons que ha dit el ministre d'Afers Estrangers, Vuk Drasakovic. en canvi, l'OTAN la veu amb bons ulls; el portaveu d'aquest organisme, James Appathurai, ha expressat el ple suport que donen a la proposta del mediador de l'ONU per a Kosovë. També ha dit que era molt important que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés tan aviat com sigui possible una resolució favorable a l'aplicació de nou estatut per a Kosovë. Segons diverses fonts, això podria passar el mes de març vinent.

De la seva banda, el govern rus ha dit que necessitava més temps per a estudiar la proposta.