Antònia Vicens: ‘Mallorca és el femer d’Europa’

  • L'escriptora publica la novel·la 'Ungles perfectes' (Proa)

VilaWeb
Redacció
25.01.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941) ha presentat una nova novel·la, ‘Ungles perfectes’, que publica l’Editorial Proa. És protagonitzada per dues dones, la Isabel i la Carmen, amigues per atzar, antagòniques en molts aspectes, però que comparteixen els fracassos sentimentals, la solitud, la dificultat de relació amb els fills… Dues vides immerses en una Mallorca plena de corrupció, droga, prostitució, ‘el femer d’Europa’ diu l’autora.L’escriptora fa quaranta anys que va entrar per la porta gran en el món literari català, quan va guanyar el Premi Sant Jordi l’any 1967 amb ’39º a l’ombra’. Ha estat una de les veus destacades de l’anomenada Generació dels 70 a les Illes Balears, i representant durant molts anys de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana a les Balears. Ara l’editor de Proa, Isidor Cònsul, diu que amb aquest llibre vol rellançar-la, perquè per diversos motius la seva trajectòria literària ha quedat una mica en secret. Antònia Vicens dóna raó d’aquest fet: ‘L’any 67 quan vaig guanyar el premi em vaig atabalar. Em van convèncer per instal·lar-me a Barcelona, però poc temps després d’estar-hi vaig decidir que no, que volia tornar a Mallorca, a la calma. Preferia escriure en soledat i en llibertat’.

Sobre la nova novel·la, l’autora explica: ‘La vaig començar fa quatre anys, quan encara no havien esclatat els escàndols de corrupció urbanística i de tràfic de drogues per l’aeroport de Palma, però jo ja ho ensumava i el que m’estranya és que tot plegat no esclatés fins ara’. Continua: ‘He tractat el territori com si tingués ànima. Malauradament, tenim un territori humiliat, venut i prostituït’. La degradació de l’illa és un dels temes recurrents de l’autora.

‘Tinc tendència a fer una prosa lírica, ha dit Antònia Vicens, però en aquesta novel·la les dones protagonistes em demanaven un altre to, i vaig decidir escoltar-les’. Per Cònsul es tracta d’una novel·la ‘moderna, molt moderna, a estones esbojarrada -la podria signar l’Almodóvar- i molt actual’.

Antònia Vicens s’ha documentat per escriure el llibre, que és una ficció però que té molts elements que formen part de la realitat de l’illa: ‘M’he documentat, per exemple, sobre com es pot passar droga per l’aeroport, en vaig parlar amb un alt càrrec de la policia secreta, i també he fet recerca sobre l’argot que s’utilitza en certs ambients’.

I malgrat retratar ambients i situacions socials i personals dures, la novel·la és àcida però també irònica, perquè segons Vicens, ‘he preferit provocar un somriure en el lector més que no pas llàstima per les protagonistes. La novel·la té un punt d’alegre que no farà plorar ningú’.

Enllaços
Antònia Vicens al Qui és qui.
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any