S’ha mort la intel·lectual i professora Amalia Tineo cofundadora de l’Escola Aula

  • Va ser la gran amiga de Salvador Espriu i de Bartomeu Rosselló-Pòrcel

VilaWeb
Redacció
23.01.2007 - 18:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amalia Tineo s’ha mort als 97 anys d’edat. Professora des del l’any 1936, va ser la gran amiga dels poetes Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que va conèixer a la Universitat. Espriu li va dedicar el llibre ‘Les cançons d’Ariadna’ (1949) i Rosselló-Pòrcel diversos poemes. Pere Ribera, cofundador de l’Escola Aula amb ella i amb Jordi Sarsanedas, l’ha definida com ‘una figura sàvia i discreta, una de les que ha conegut més a fons el món cultural i literari de resistència’.D’origen navarrès, Amalia Tineo va venir a Catalunya de molt jove i va arrelar-se de seguida al país. Va estudiar magisteri i va entrar a la Universitat l’any 1930. Va cursar la carrera de filosofia, on coincidí amb Lola Solà i Mercè Montañola. Allí va conèixer Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Junts van participar en el mític Creuer Universitari pel Mediterrani d’estudiants de Madrid i Barcelona de l’any 1933.

Explica Pere Ribera que hi havia una relació d’amistat molt profunda entre Amalia Tineo i els poetes: ‘El Rosselló-Pòrcel la trucava cada vespre i l’Espriu anava cada tarda a casa seva. Va ser allí on es va fer la primera lectura de ‘Primera història d’Ester’. Si Espriu no és prou conegut és perquè ningú va saber acostar-se a l’Amalia perquè en parlés. Ella era molt discreta, no li agradava la xafarderia, i no en parlava mai’.

Segons Ribera, Espriu va confiar a Amàlia Tineo la seva correspondència i altra documentació. També va ser Tineo qui va guardar la documentació i els llibres de Rosselló-Pòrcel, que fa uns anys va dipositar a Mallorca. Però segons Montserrat Cava, responsable del Centre d’Estudis Salvador Espriu d’Arenys de Mar, ‘és difícil que es conservin les cartes que va rebre Espriu, perquè ell no les volia guardar, deia que ‘no es pot deixar rastre’. Ara, llibres i altres documents sí que els guardava l’Amalia. Perquè mantenien una profunda amistat que va durar tota la vida i una relació intel·lectual de tu a tu. L’Amalia era de les primeres persones que llegia l’obra nova de l’Espriu i durant molts anys feien una tertúlia cada setmana, l’Amalia, l’Espriu, la Lola Solà, la Mercè Montañola’.

Al 1935 Amalia Tineo va fer de professora associada a la Universitat Autònoma, on va aglutinar un grup de joves estudiants, entre els que hi havia Pere Ribera, que té 91 anys: ‘Tenia una serenitat, una intel·ligència i una qualitat humana extraordinària. Ens portàvem uns cinc o sis anys, però tots plegats, al juliol del 36, just iniciada la guerra, vam fer uns cursets per accedir a les noves places d’ensenyament mitjà i a ella la varen designar a un institut de Badalona. Acabada la guerra vam començar a donar classes a l’institut Francès, on hi vam treballar durant molts anys, fins que l’any 1968 vam fundar l’Escola Aula. Va ser una mestra inoblidable, un exemple de claredat i sense cap sectarisme’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any