El GOB menorquí inicia una campanya relacionada amb el futur dic de Ciutadella

  • Reclama que el projecte sigui respectuós amb el medi i compleixi la normativa ambiental

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.01.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Grup d’Ornitologia Balear (GOB) de Menorca ha iniciat una campanya de tramesa de correus electrònics al Ministeri de Medi Ambient espanyol per exigir que es compleixi la normativa ambiental en el projecte de construcció d’un dic a l’entrada del port de Ciutadella. El GOB va presentar a final d’octubre de l’any passat una sèrie d’al·legacions al projecte actual, conegut com a projecte de Son Blanc.Projecte millorat

Sergi Marí, president del GOB menorquí, explica que el projecte de Son Blanc és sens dubte molt millor que el projecte inicial, que va ser denegat pel govern espanyol ara fa un any. Marí reconeix el consens polític que envolta el segon projecte, de dimensions més reduïdes i en un altre emplaçament, però argumenta que això no implica que es puguin saltar les normatives ambientals. “El segon projecte tècnic continua tenint deficiències i errors, i la nostra obligació és denunciar-ho”, conclou Marí.

El GOB considera que ‘el dic suposa un greu impacte en el medi marí i un seriós perill per a diverses platges properes’. Els ecologistes centren les seves crítiques en cinc punts: el projecte no està emmarcat en un Pla Insular d’Infraestructures Portuàries; no s’ha fet cap estudi de viabilitat econòmica; no s’ha avaluat de manera correcta l’mpacte sobre les praderies de posidònia; no s’han estudiat els possibles efectes sobre platges properes com les de Sa Caleta, Santandria o Sa Farola; i no queda clar què es farà amb els residus que no es puguin reutilitzar. Sergi Marí recorda que el primer d’aquests punts va ser justament un dels arguments del govern espanyol per tombar el primer projecte i insisteix en la conveniència que el projecte de Ciutadella s’inscrigui en un marc general més ampli.

No evitarà les rissagues

La campanya del GOB es posa en marxa quan el Ministeri de Medi Ambient espanyol encara té pendent d’autoritzar la cessió de la zona de domini públic al Govern Balear.

El nou dic hauria d’evitar que, en el futur, el port de Ciutadella i les embarcacions que hi amarren pateixin els danys de rissagues com les que van tenir lloc el darrer estiu (fotografia inferior). Però Sergi Marí subratlla la paradoxa que ‘el port queda igual de desprotegit, ja que el projecte de Son Blanc situa el nou dic al sud i fora del port’. Encara pitjor: el risc augmenta, ja que el moll dels ferris va a parar fora del port i en el seu lloc hi tornarà a haver barques, en una zona de risc.

Enllaços
Campanya: Envia un mail a la ministra.
GOB Menorca: dossier informatiu sobre el projecte de dic, amb les al·legacions presentades pel GOB.
Arxiu de VilaWeb: Presentat l’estudi d’un sistema d’alerta de rissagues per al port de Ciutadella (3-11-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any