Zapatero no garanteix a Montilla que el nou finançament s’apliqui abans del 2009

  • Convenen a constituir tres comissions bilaterals abans del mes d'abril

VilaWeb
Redacció
08.01.2007 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero han fixat avui al vespre, en una reunió a la Moncloa, el calendari del desplegament del nou estatut. Han acordat la constitució de tres comissions bilaterals Generalitat-estat, però no han concretat quan es començaria a aplicar el nou sistema de finançament. Montilla únicament ha dit que li feia l’efecte que les negociacions sobre finançament començarien durant el 2007.Segons el president de la Generalitat, la reunió ha estat ‘constructiva, agradable i fructífera’ i Zapatero ha demostrat voluntat de treballar per aplicar el nou sistema de finançament abans del 2009, per més que el desplegament de l’estatut no serà ‘un camí de roses’. Ara, quan li han demanat si l’aplicació del nou finançament es faria abans de les eleccions espanyoles del 2008, ha respost, evasivament: ‘No sé si les eleccions seran quan toquen.’

Tampoc no ha concretat res el secretari d’estat de Comunicació espanyol, Fernando Moraleda, que ha parlat en nom de Zapatero després de la reunió. Moraleda s’ha limitat a dir que el govern espanyol tenia ‘voluntat i predisposició’ d’arribar a un acord sobre l’aplicació del nou finançament, però que hi havia aspectes que s’havien de tractar amb totes les comunitats autònomes.

Constitució de tres comissions

El calendari fixat per Montilla i Zapatero preveu tres comissions bilaterals, que es constituiran el primer trimestre d’enguany: la comissió d’afers econòmics (abans del 9 de febrer, data límit establerta per l’estatut) i les comissions Generalitat-estat i d’infrastructures (abans del mes d’abril).

Sobre el decret d’ensenyances mínimes aprovat pel govern espanyol, Montilla ha dit que havia acordat amb Zapatero de mantenir un diàleg intens. Recordem que el govern català ha presentat un requeriment d’incompetències perquè considera que el decret vulnera l’article 111 de l’estatut, el qual defineix les competències compartides Generalitat-estat.

CiU exigeix el compliment estricte de l’estatut

Coincidint amb la reunió Montilla-Zapatero, el president de CiU, Artur Mas, ha demanat al govern català que exigís al govern espanyol el compliment estricte de l’estatut.

Enllaços
Disposició de l’estatut sobre el nou sistema de finançament.
Text del decret d’ensenyances mínimes aprovat pel govern espanyol.
Europa Press: Els distanciaments sobre l’Estatut centraran la primera reunió de Montilla i Zapatero a Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any