Els partits catalans demanen un pacte antiterrorista obert a totes les formacions

  • Trobat el cadàver d'un dels dos desapareguts de l'atemptat de Madrid · Batasuna no vol donar per trencat el procés de pau

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.01.2007 - 19:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de CiU, ERC i IU-ICV han demanat al govern espanyol que reformuli el pacte antiterrorista signat amb el PP i l’obri a totes les formacions amb representació al congrés espanyol. Tots tres partits consideren que el pacte PSOE-PP és inacceptable i que encalla la resolució en favor de la pau aprovada per la cambra espanyola el maig del 2005. Mentrestant, els equips de rescat han trobat avui al vespre el cadàver d’un dels dos desapareguts de l’aeroport de Madrid.El mort, el primer d’ETA des del maig del 2003, és l’equatorià Carlos Alonso Palate, de trenta-cinc anys, resident a València. Els equips de rescat l’han localitzat a l’interior del seu vehicle, a la planta 0 de l’aparcament de la terminal T4, que és on hi hagué l’explosió.

Situació nova

Amb l’atemptat de Madrid el govern espanyol dóna per trencat el procés de pau incoat després de l’alto-el-foc d’ETA. Així ho va assegurar el ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que també va parlar de la voluntat de treballar amb el PP per posar fi a la violència, bo i defensant la vigència del pacte antiterrorista signat amb el PP. Però els partits catalans demanen al govern espanyol que obri aquest acord a ‘totes les sensibilitats del congrés’, en paraules del portaveu d’ERC, Agustí Cerdà. Felip Puig, de CiU, ha demanat d’incorporar els nacionalismes moderats al pacte ‘per restablir les condicions de diàleg i de negociació’. Pel diputat d’IU-ICV, Joan Herrera, el pacte actual no serveix i cal cercar la unitat de les forces polítiques.

A aquestes peticions, s’hi ha sumat la del diputat del PSC, Daniel Fernàndez, que propugna la formulació de noves iniciatives que no excloguin cap partit.

Batasuna no renuncia al procés de pau

En una entrevista a Ràdio Euskadi, feta avui al matí, un representant de Batasuna, Joseba Álvarez, ha explicat que, encara que el procés de pau basc es trobés en un punt difícil, l’atemptat de dissabte a l’aeroport de Madrid havia estat una autèntica sorpresa; que aquesta acció no facilitava el procés negociador i que ara tocava a ETA d’explicar per què havia actuat així i quin camí volia seguir.

En relació amb els socialistes espanyols, Álvarez ha dit que no s’havia avançat prou en la creació d’unes condicions idònies perquè el procés de pau avancés sense dilacions, però que Batasuna mantenia la voluntat de continuar avançant en la recerca d’una solució i d’uns compromisos que impedeixin la lluita armada.

Enllaços
Berria: Auto barruan aurkitu dute Madrilgo atentatuan desagertutako baten gorpua.
Deia: El Gobierno español recuperará el Pacto Antiterrorista ante la ruptura del proceso de paz.
Gara: Encuentran muerta a una de las dos personas desaparecidas en Barajas.
Diario Vasco: Hallan el cadáver de uno de los desaparecidos tras el atentado de ETA en Barajas.
Correo Digital: Hallan el cadáver de uno de los desaparecidos tras el atentado de ETA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any