Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  31.12.2006  14:00

Ibarretxe tampoc dóna per trencat el procés de pau basc

Zapatero va anunciar ahir la suspensió del diàleg, però no va explicitar la fi del procés · Per Otegi, el procés és més necessari que mai

Men?ame
 

El president basc, Juan José Ibarretxe, no dóna per tancat el procés ni el diàleg polític per trobar solucions. Si bé considera ETA l'única responsable de l'empitjorament de la situació, arran de la reaparició ahir amb una potent bomba a Madrid, ha demanat autocrítica a totes les parts i els ha reclamat menys orgull i més dosis de generositat. Ahir Otegi es va mostrar solidari amb els afectats per l'atemptat, entre els quals hi ha dos desapareguts, i va dir que el procés és ara més necessari que mai. I Zapatero va anunciar que havia ordenat suspendre el diàleg, però no va donar per trencat el procés de pau.

Es trenca el diàleg, però no el procés de pau

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, va anunciar públicament la 'suspensió' de totes les iniciatives vinculades al procés de pau i al diàleg amb ETA. Amb un llenguatge clarament més dur que l'utilitzat els darrers mesos, Zapatero va insistir, un cop més, que amb violència no hi ha cap possibilitat de diàleg i que, per això, ara no es donen les condicions d'establir-ne cap, però es va negar a dir que el procés de pau s'hagi acabat. Això sí, va dir que ETA haurà de demostrar la voluntat de deixar la violència abans de qualsevol represa.

Una hora abans que Zapatero va parlar Arnaldo Otegi, que no va condemnar l'atemptat, tal com se li havia demanat des de la major part dels partits i les institucions basques, però va mostrar la solidaritat amb les persones afectades. També va denunciar que el govern espanyol no havia fet res per fer avançar el procés de pau i va tornar a recordar el cas del pres Iñaki de Juana, que reclama amb una vaga de fam la seva excarceració, un cop acomplerta la part de la pena que li correspon. De tota manera, Otegi creu que el procés de pau encara és viu i més necessari que mai. Per la seva banda, el govern basc també es va mostrar favorable a no trencar el procés de pau i, com la majoria de partits bascos, va reclamar a ETA que no vulgui condicionar el procés de pau.