Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  30.12.2006  17:39

Zapatero anuncia la suspensió del diàleg amb ETA, però no certifica la fi del procés de pau

Otegi diu que el procés de pau segueix viu · El PP reclama la fi immediata del procés · El govern basc demana prudència · Dues persones continuen desaparegudes

Men?ame
 

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha ordenat públicament la 'suspensió' de totes les iniciatives vinculades al procés de pau i al diàleg amb ETA. Amb un llenguatge clarament més dur que el que ha usat els darrers mesos, Zapatero ha expressat la solidaritat amb els afectats. Tanmateix, s'ha negat a dir amb claredat que el procés de pau s'hagi acabat. Ha insistit que amb violència no hi ha cap possibilitat de diàleg i que avui, per això, no es donen les condicions d'establir-ne cap. Però preguntat sobre si això vol dir que el procés s'ha trencat, ha dit que ETA ha de demostrar la voluntat de deixar la violència abans que es reprengui. Per la seva banda, el líder de Batasuna Arnaldo Otegi ha afirmat que el procés de pau no s'ha trencat, des del punt de vista de l'esquerra abertzale. També ha reclamat que totes les parts implicades en el procés ensenyin amb fets i no sols amb paraules el seu suport al diàleg. Ha recordat també que l'esquerra abertzale fa mesos que insisteix que el procés de pau és blocat. I, segons que ha dit, el bloqueig es deu al fet que 'no hi ha hagut ni un sol gest del govern espanyol en aquests nou mesos'.

Otegi no ha condemnat l'atemptat, tal com se li havia demanat des de la major part dels partits i les institucions basques, però ha mostrat la 'solidaritat' amb les persones afectades per l'atemptat. Mentrestant, el govern basc ha afirmat que no vol donar per trencat el procés de pau.

El ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, havia comparegut a migdia per expressar la posició del govern sobre l'atemptat a l'aeroport de Madrid. Rubalcaba ha afirmat que no té cap dubte sobre el fet que l'atemptat és obra d'ETA i s'ha negat a especular si és d'un grup descontrolat o no. Ha reconegut que la manera com ha tingut lloc no és gens habitual en ETA, però ha dit que això no vol dir res. ETA normalment trencava les treves amb un comunicat previ i deixava passar un temps abans del primer atemptat.

Mentrestant Mariano Rajoy ha parlat en nom del PP des de Galícia. El líder dels populars ha exigit que el govern espanyol expliqui si aquest atemptat és la fi de la treva i quina serà la seva política a partir d'ara. Dit això, ha reclamat que s'acabi la negociació amb ETA i tota mena de contactes entre aquesta organització i el govern espanyol.

Al País Basc, les primeres reaccions han estat d'extrema prudència. Descartada la hipòtesi que l'atemptat fos obra d'un grup incontrolat, els partits bascos l'han condemnat i han reclamat a ETA que no vulgui condicionar el procés de diàleg.

Forta explosió i dos desapareguts

A les nou del matí ha esclatat una furgoneta a l'aparcament de la nova terminal 4 de l'aeroport de Barajas, a Madrid. Tot i la potència de l'explosió, sols hi ha hagut cinc ferits lleus perquè la policia havia pogut desallotjar la zona. Posteriorment, amb tot, s'ha informat de l'existència de dos desapareguts, ciutadans equatorians, que encara no s'han localitzat. Una hora abans de l'esclat, l'associació DYA de Guipúscoa havia rebut un avís anònim de la col·locació de l'artefacte. Mitja hora més tard, una altra trucada, ja en nom d'ETA, ha donat l'hora exacta de l'explosió i la matrícula del vehicle.

L'explosió, molt potent, ha ensorrat cinc plantes de l'aparcament. AENA ha interromput el trànsit aeri fins a les 14.00 a la terminal 4. Actualment tots els vols funcionen amb normalitat, però els danys a l'edifici de l'aparcament són molt grans.

Men?ame