Festes multitudinàries a Romania i Bulgària per a celebrar l’entrada a la Unió Europea

  • Eslovènia adopta l'euro i la presidència de la UE passa a Alemanya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.01.2007 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entrada de Romania i Bulgària a la Unió Europea s’ha celebrat amb festes i concerts multitudinaris en aquells dos països. Disset anys després del final del comunisme, desenes de milers de romanesos i búlgars han sortit al carrer per demostrar la seva alegria. Amb la incorporació d’aquests dos països, la Unió Europea és formada per vint-i-set estats, que sumen cinc-cents vint milions d’habitants, i arriba per l’est a la Mar Negra.Però aquesta no és pas l’única novetat: Eslovènia, que n’és membre des de fa dos anys, adopta ara la moneda única i Alemanya succeeix, en la presidència, a Finlàndia.

Llargues negociacions

Romania, amb vint-i-dos milions d’habitants, i Bulgària, amb gairebé vuit, van sol·licitar l’entrada a la Unió Europea el 1995, quan sols era integrada per quinze estats. Les negociacions de l’adhesió van començar oficialment el febrer de l’any 2000, però ni romanesos ni búlgars no van ser a temps d’afegir-se a l’ampliació del 2004, quan hi van entrar deu membres nous. Les condicions econòmiques i polítiques imposades per Brussel·les eren rigoroses, i fins el 25 d’abril de 2005 no es va signar el tractat definitiu, que avui entra en vigor.

Per poder-se integrar a la UE, Romania i Bulgària han hagut de fer una àmplia reforma del sistema judicial, també han hagut de lluitar contra el crim organitzat, l’emblanquiment de diners i la corrupció. Brussel·les ha constatat avenços en tots dos països, però ha advertit que encara n’hi faltaven més.

Més aspirants

Croàcia i Macedònia també són aspirants a formar part de la UE. Croàcia va començar les negociacions de l’adhesió l’any passat i Macedònia ho farà, segurament, enguany. La UE també té sobre la taula la possible entrada de Turquia. En aquest cas les negociacions van començar l’any passat, però es van congelar fa un mes per desavinences entre totes dues parts. Turquia té setanta milions d’habitants i representa la confluència entre Orient i Occident.

Pas endavant d’Eslovènia

Eslovènia fa un pas més en la integració a la UE i des d’avui adopta l’euro com a moneda oficial. És el primer país dels deu que van entrar a la Unió el 2004 que adopta la moneda única. Segons algunes enquestes, la majoria d’eslovens són favorables a l’euro, però un quart de la població s’hi oposa.

Enllaços
Wordlpress: índex de diaris romanesos.
Worldpress: índex de diaris búlgars.
BBC News: Romania and Bulgaria join the EU.
Diari de l’Escola: Romania i Bulgària a la UE.
Patronat Català pro Europa: Pròximes ampliacions.
Viquipèdia: Unió Europea.
Informe de la UE sobre l’adhesió de Romania i Bulgària.
Condicions de la UE a l’adhesió de Romania i Bulgària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any