Notícies

Dimarts  12.12.2006  06:00

Toni Ibáñez guanya el Premi d'Assaig sobre Tecnologies de la Informació de la UIB

El treball guardonat és un recull de textos dels blocs TdQ i Entrellum

Men?ame
 

L'obra 'Catosfera (Ciberdietaris 04 05 06)', d'un dels blocaires més veterans en llengua catalana, Toni Ibáñez Ros (a la foto), ha guanyat el VIII Premi d'Assaig i Creació sobre Tecnologies de la Informació Nadal Batle i Nicolau de la Universitat de les Illes Balears. Es tracta d'un recull de cinc-centes pàgines amb textos seleccionats dels blocs TdQ i Entrellum escrits entre els anys 2004 i 2006 i ordenats cronològicament.

L'obra guanyadora
L'assaig guanyador consta de textos que es poden emmarcar en diferents gèneres, des de l'autobiografia al relat o la poesia a l'assaig, encara que l'autor afirma que es fa un èmfasi especial a a la reflexió i les referències sobre el món emergent dels blocs, el què ell anomena 'blogologia'. Per la seva banda, el jurat, format per Miquel Triola, president del Consell Social de la UIB; Arnau Mir, director del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB; Biel Mesquida, escriptor i responsable de projectes culturals de la UIB; Francesc Bujosa, catedràtic d’Història de la Ciència; Francesc Rosselló, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial; i Rosario Huesa, catedràtica de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, s'ha decidit per aquesta obra per donar suport a l'ús de les noves tecnologies com a eina d'expressió literària i de renovació dels gèneres literaris. En concret, els membres del jurat han volgut reconèixer 'la contribució dels blocs a la consolidació d’un nou espai de creació i comunicació (la blocosfera), en el qual l’escriptura en català ha assolit ja un desenvolupament i un nivell molt elevats'.

Toni Ibáñez
L'obra guanyadora no és el primer text que Toni Ibáñez duu de la pantalla al paper, conjuntament amb Emma Piquer ha escrit el llibre 'L'Oracle Imminent', guanyador del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida, escrit mitjançant els blocs, el correu electrònic i la missatgeria instantània o, tot sol, el poemari 'Una certa penombra', entre d'altres. Ibáñez diu que el bloc és el seu laboratori literari i que s'ha acostumat al format de textos curts i immediats, escriu al bloc i és a partir del material que hi publica que crea les seves obres. Però no es dedica només a escriure, compagina la literatura i el bloc amb la feina de professor d'institut, que exerceix des del 1989, però això no li ha impedit guanyar una vintena de premis literaris o traduir per a Quaderns Crema 'L'educació de l'estoic' de Fernando Pessoa.

Men?ame