Es mor James Brown

  • Us oferim enllaços a vídeos i cançons d'algunes de les seves actuacions

VilaWeb
Redacció
25.12.2006 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El músic internacional James Brown, conegut com el padrí del soul (godfather of soul), ha mort a primera hora d’aquest matí en un hospital d’Atlanta (EUA). Tenia setanta-tres anys i hi havia ingressat a causa d’una pneumònia,. A la xarxa hi ha algunes de les cançons que el van fer famós i vídeos de les seves actuacions. Via YouTube.com, podeu trobar vídeos de cançons com ‘Living in America’, ‘Eyesight’, ‘It’s a man’s world’, ‘I feel god’ o ‘Sex machine’, entre molts d’altres.A més però, a la xarxa hi ha d’altres documents com aquesta entrevista o un documental enregistrat el 1978.

Un dels músics més influents del segle XX

James Brown és considerat l’inventor del soul, però també un dels puntals d’estils com el funky o la música disco i per a molts, es tracta d’un dels músics més influents del segle XX. De fet, músics tant diferents com Michael Jackson, Mick Jagger o David Bowie han reconegut que Brown els va influenciar.

Originari d’una família pobre, va néixer el 1933 a Carolina del Sud. Va haver de fer des de ben petit tota mena de feines i abans de fer vint anys ja l’havien detingut per robatori amb armes i havia passat tres anys en un reformatori. El 1953 va entrar en un grup de gospel The Starlighters, que es va anar transformant fins que es va convertir en The Famous Flames, el grup que va tocar el 24 d’octubre del 1962 al teatre Apollo de Nova York i d’on va sortir el conegut disc ‘Live at The Apollo’. Va ser a partir d’aquí quan els èxits de Brown van començar a desfilar i el músic va deixar el grup per continuar tot sol la seva carrera. Fins i tot va participar en diverses pel·lícules, com ‘The Blues Brothers’ (1980) i ‘Rocky IV’ (1986), per a la qual va enregistrar ‘Living in America’. Brown es va veure involucrat en diversos escàndols, va ser acusat de maltractar la seva dona, de tinença d’armes i de consum de drogues i fins i tot va ser condemnat a sis anys de presó, però mai va deixar d’actuar i de reunir milers de persones cada vegada que tocava.

Enllaços
Pàgina oficial de James Brown.
Algunes cançons (mp3) del padrí del soul.
Wikipedia.org: James Brown.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any