S’ha mort el ninotaire i pintor Cesc

  • La seva obra és un referent de l'humor gràfic català · Espinàs en destaca la capacitat d'observar i Toni Batllori, la crítica política de les seves vinyetes

VilaWeb
Redacció
22.12.2006 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ninotaire i pintor Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 1927), conegut amb el pseudònim de Cesc, s’ha mort aquesta tarda a Barcelona, als 79 anys. Cesc va dedicar bona part de la seva carrera artística a l’humor gràfic. Va començar a treballar com a dibuixant al Diari de Barcelona, i les seves vinyetes també van fer història al Correo Catalan, al Teleexprés i a l’Avui. Cesc va utilitzar el dibuix per canalitzar la seva crítica del franquisme i, en alguns casos, va patir la censura.Cesc va ser un dibuixant compromès i lluitador i la seva obra és un referent per als caricaturistes del present, com explica Toni Batllori, dibuixant de La Vanguardia. En declaracions a VilaWeb, Batllori ha definit Francesc Vila com un ‘pintor ninotaire, amb una una gran consciència de país i amb molts resgistres’. Diu Batllori, ‘Ha estat un gran cartellista, un gran publicista i sobretot un gran pintor: de fet, aquesta va ser la seva vocació frustrada’.

Cesc també havia fet llibres amb Josep Maria Espinàs i Montserrat Roig. Espinàs, en declaracions a Catalunya Informació, l’ha definit com ‘una persona normalíssima, tímida, educada i poc exhibicionista’. Espinàs, que havia compartit pàgina al diari Avui amb ell durant molts anys, l’ha qualificat també com ‘un artista fora de sèrie, un dels més grans dibuixants del segle passat; el què passa és que no se’l valorava perquè publicava cada dia’. Espinàs creu que Cesc era un gran observador i això feia que tingués una gran capacitat per ‘retratar l’home del carrer amb només quatre ratlles’. Al darrers anys de la dictadura, la seva obra no va defugir la crítica social, malgrat la censura.

Dels acudits a la pintura

Cesc va deixar els acudits gràfics de l’Avui el 1987 i llavors es va dedicar a la pintura i el gravat. Va rebre diverses distincions per la seva tasca artística: el Premi Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot (1961), el Premi Ciutat de Barcelona de Dibuix (1970) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995).

Els seus dibuixos han estat recopilats en diversos llibres, entre d’altres ‘La Costa Brava’, ‘Gargots’, ‘Tics del país’, ‘Els captaires d’en Cesc’, ‘Desarrollo & Desarrollados SA’, ‘No som res’ i ‘Arriba Spain!’.

Fins diumenge, es pot veure una exposició dels seus dibuixos a Teià. És una mostra conjunta amb dibuixos de Toni Batllori.

Enllaços
Cesc: apunt biogràfic.
Bloc de Joan Josep Isern (Totxanes, totxos i maons): Cesc i L’adéu del ninotaire.
Comicartfans: recull de dibuixos.
UAB: Una breu història de l’humorisme gràfic d’opinió.
Palau de la Virreina: Cesc, consciència gràfica d’un país.
Viquipèdia: Cesc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any