Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  20.12.2006  06:00

Misteris en la quotidianitat

Pere Guixà publica el recull de contes 'No pots no sentir-ho' (Quaderns Crema)

Men?ame
 

Acaba de sortir el cinquè llibre de contes de l'escriptor Pere Guixà (Barcelona, 1973), 'No pots no sentir-ho', publicat per Quaderns Crema. Són onze relats en què Guixà immergeix el lector en històries quotidianes, 'però sempre amb un caient de literatura fantàstica, que és allò que, a mi, m'interessa'. Hi apareixen Barcelona, qüestions socials com la immigració, les noves relacions via internet..., però sense caure en el costumisme.

Els contes de Guixà han evolucionat. Segons l'autor, el fet que ara escrigui a la premsa (és col·laborador del suplement Cultura/s de La Vanguardia) li fa mirar la realitat diferentment. En molts dels contes que ara presenta utilitza el present, o el passat immediat, perquè 'dóna ritme, rapidesa, modernitat'. A més, en la majoria de contes, els personatges s'anomenen amb una inicial. 'L'elecció dels noms és una decisió secundària, explica. Tanmateix, posar inicials no és una decisió gratuïta, m'agrada l'anonimat que donen, creen una certa distància que m'interessa'. I continua: 'Quan vaig escriure el primer conte d'aquest recull, que és el més llarg (el penúltim del llibre, que va aconseguir un dels Premis Literaris de Lleida l'any 2003), llegia Roberto Bolaño, que també fa servir les inicials. I em vaig adonar que feia un efecte molt estrany i interessant'.

'El clima que crea és la gran virtut d'aquests contes', diu l'editor Jaume Vallcorba, que ha publicat tots els llibres de Pere Guixà. L'autor explica que allò que l'interessa és portar el conte a un terreny estrany, fantàstic: 'La literatura fantàstica m'interessa molt, perquè les coses no passen segons la lògica del dos i dos fan quatre'. És bon lector de Bioy Casares, Borges, i li ha agradat molt 'Cuentos únicos' de Javier Marías...

Els contes de Guixà no tenen un final sorpresa: 'No és el meu propòsit, ni ho trobo necessari, sobretot en els contes curts. En els llargs, cerques les virtuts del conte en unes altres qüestions. I no faig finals sorpresa perquè no m'acaba d'agradar aquest recurs; de fet, el tinc totalment descartat'.

Un periodista demana a Jaume Vallcorba, l'editor d'alguns dels contistes més destacats de la literatura catalana actual, sobre les similituds i les diferències entre tres dels seus contistes: Quim Monzó, Sergi Pàmies i Pere Guixà. Vallcorba respon que tots tres tenen la voluntat de fer contes estrictament contemporanis, que són influïts per la literatura nord-americana breu i per la literatura sud-americana breu. 'De fet, explica Vallcorba, dins la tradició del conte contemporani hi ha dues tendències, la del conte en què cada element és significatiu, i la del conte més obert, en el qual una porta n'obre una altra. Quim Monzó trava més els seus contes, els fa més rodons. En canvi, Pere Guixà té tendència a obrir portes que el lector haurà d'explorar. I Sergi Pàmies diria que participa de tots dos'. Més similituds, segons Vallcorba: 'Tots tenen una consciència clara que el conte és un gènere major, i treballen amb gran precisió la llengua'.

Men?ame