Vic recupera una versió pròpia del cant de la Sibil·la del segle XV

VilaWeb
Redacció
15.12.2006 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’última activitat del cicle El passat és el pròleg / 10 anys de l’Albergueria serà el concert del Cant de la Sibil·la que es farà a l’església de Sant Domènec de Vic el proper divendres 22 de desembre, a les 10 de la nit.

El Cant de la Sibil·la és un acte pseudo-litúrgic tradicional que tenia lloc abans de la Missa del Gall. La sibil·la – que en la cultura clàssica era una dona a la qual se li reconeixia una inspiració divina- venia a recordar la proximitat del Judici Final i de l’adveniment de Crist, posant amb els seus versos i el seu cant solemne un contrapunt d’advertència en una nit tan festiva com la nit de Nadal. Amb la contrareforma de l’època barroca, el Cant va deixar de tenir una presència significativa i ha quedat, avui en dia, relegada a comptadíssimes esglésies.

La recerca d’una estudiant de secundària ha tret a la llum una versió pròpia del cant de la Sibil·la de la Catedral de Vic, escrita al segle XV i guardada a l’Arxiu Episcopal. De la mà de l’extraordinari contratenor Jordi Domènech, aquesta versió es tornarà a sentir a Vic després de segles de silenci. L’acompanyaran Josep Surinyac, a l’orgue, i el Cor d’Homes d’Osona, dirigit per Buia Reixach.

Per fer aquest concert, l’Albergueria ha comptat amb la col·laboració del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any