Tres mesos més de vida per a Ràdio 4 el dia que celebra els trenta anys

  • Els treballadors diuen que la continuïtat de l'emissora és una qüestió política i no econòmica

VilaWeb
Redacció
13.12.2006 - 16:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ràdio 4 ha rebut avui un regal d’aniversari per celebrar els seus trenta anys de vida: el director de RNE a Madrid, Javier Arenas, ha comunicat al director de RNE a Catalunya, Antoni Vidal, que el tancament de l’emissora es posposa tres mesos. El president del Comitè d’Empresa de Ràdio 4, Josep M. Adell, ha valorat la notícia tot dient que ‘l’emissora continua al corredor de la mort, però ens allarguen la respiració tres mesos’.El pressupost de Ràdio 4 i la néta de Franco

Adell ha volgut deixar clar que la continuïtat de Ràdio 4 no és en cap cas un tema econòmic: ‘El pressupost de l’emissora és un granet de sorra dins els pressupostos generals de RTVE. La néta de Franco, que col·labora al programa ‘Mira quien baila’, cobra cada mes el mateix que costa tota la nostra programació durant el mateix període! I amb el pressupost de la recent gala dels cinquanta anys de TVE, nosaltres podem funcionar diversos anys’.

Per Adell, el debat és polític i aquests tres mesos han de servir per acabar les converses iniciades amb les diferents administracions catalanes. També recorda que els treballadors reclamen la ‘gestió compartida’ de l’emissora i no el seu traspàs a la CCRTV, ja que creuen que el govern espanyol no pot defugir la seva responsabilitat envers la llengua i la cultura catalanes.

Ràdio 4 és viva

La incertesa sobre el futur de Ràdio 4 plana avui sobre els actes de celebració dels trenta anys d’emissions. Els treballadors fan una programació de caràcter festiu i reivindicatiu des de la plaça de Catalunya de Barcelona, sota el lema de ‘Ràdio 4 és viva’.

Els plans de reestructuració de Carmen Caffarel, directora de RTVE, i Enrique Martínez Robles, president de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), fets públics el passat mes de març, eren clars: tancament el primer dia de l’any. Des d’aleshores, els treballadors de Ràdio 4 han fet campanya per mantenir-la ‘viva’ i els partits catalans han reclamat el manteniment de les emissions en català.

Avui, a la comissió de control de RTVE, CiU defensarà una proposició no de llei reclamant un pla de viabilitat que ‘garanteixi la continuïtat’ de Ràdio 4. En termes similars es va pronunciar ahir Joan Herrera, diputat d’ICV. El Sindicat de Periodistes de Catalunya va emetre ahir un comunicat que reclama a la Generalitat una ‘actuació ràpida i efectiva per acabar amb la incertesa dels treballadors d’RTVE a Catalunya i per mantenir Ràdio 4 com una oferta més, que no n’hi ha tantes, de ràdio pública en català’.

El circuit català de TVE, també

Els plans de reestructuració de RTVE també afecten el circuit català de TVE a Sant Cugat. Segons ha pogut saber VilaWeb, la direcció de RTVE ja ha comunicat de manera oficial que el proper dia 1 de gener es tancaran tots els programes del circuit català. Això implica deixar de fer 15 programes en llengua catalana i els dos informatius. Només es mantindrà un informatiu, a les dues del migdia i de vint-i-cinc minuts de durada, que s’emetrà per la primera cadena de TVE. Aquest web recull les reivindicacions dels treballadors de TVE a Sant Cugat.

El president del Comitè d’Empresa de TVE a Catalunya, Pedro Alcaraz, ha explicat a VilaWeb que els treballadors es resisteixen a ‘deixar perdre la programació en català’, tot i que reconeix que ara ja només resta espai per a la negociació política. ‘Nosaltres hem fet tot el que hem pogut i ens hem reunit amb tothom, fins i tot amb l’arquebisbe de Barcelona, a qui li hem explicat que a partir de l’1 de gener pot desaparèixer la retransmissió de la missa en català’, diu Alcaraz.

El president del Parlament, Ernest Benach, escriu avui al seu bloc que ‘la qüestió de TVE – Sant Cugat ha passat ja el límit del que és tolerable’ en un apunt en què parla sobre la convivència entre el català i el castellà.

Enllaços
Web: Ràdio 4 és viva.
Web: TVE sí, també en català.
Mail obert de Vicent Partal: Callem. I tant que callem!
Arxiu de VilaWeb: Els acomiadaments a RTVE poden afectar més de mig miler de treballadors del país (10-3-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any