ICV i ERC reclamen al PSOE més valentia per a revisar el franquisme

  • Els socialistes lamenten la mort de Pinochet sense justícia, però es neguen a anul·lar el processos del franquisme

VilaWeb
Redacció
11.12.2006 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La casualitat ha volgut que la mateixa setmana que s’ha mort el dictador Augusto Pinochet, es debati al Congrés espanyol el projecte de llei de la memòria històrica. I arran de la coincidència, els grups d’ICV-IU i ERC han reclamat al PSOE que sigui coherent i que, al mateix temps que lamenta que Pinochet hagi mort sense ser jutjat, accepti fer una revisió a fons del franquisme. Els dos grups reclamen l’anul·lació dels judicis franquistes, però el PSOE només n’accepta la revisió moral, en cap cas jurídica.El diputat ecosocialista a Madrid, Joan Herrera, creu que és ‘incoherent’ com el PSOE afronta la repressió de la dictadura xilena i la espanyola. Herrera ha recordat que l’estat espanyol, amb el jutge Baltasar Garzón al capdavant, ha estat l’estat europeu que més ha perseguit els crims de Pinochet, i ha demanat al govern espanyol ser valent per a anul·lar les sentències polítiques dictades pel franquisme.

Herrera ha dit que una revisió moral i simbòlica és ‘donar gat per llebre’. En el mateix sentit s’ha expressat la portaveu d’ERC, Marina Llansana. Els republicans també mantenen el rebuig a l’actual projecte de llei del PSOE i, dijous, en el debat al Congrés dels Diputats de Madrid, argumentaran les seves esmenes a la totalitat.

Enllaços
Projecte de llei de la memòria històrica aprovat pel govern espanyol.
El País: El Gobierno aceptará la revisión de los juicios franquistas si sólo entraña consecuencias ‘morales’ (cal registrar-s’hi).
Enquesta de VilaWeb: Creieu que la nova llei de la memòria històrica és suficient?
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Recuperació de la memòria històrica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any