Notícies

Dilluns  11.12.2006  15:39

ICV i ERC reclamen al PSOE més valentia per a revisar el franquisme

Els socialistes lamenten la mort de Pinochet sense justícia, però es neguen a anul·lar el processos del franquisme

Men?ame
 

La casualitat ha volgut que la mateixa setmana que s'ha mort el dictador Augusto Pinochet, es debati al Congrés espanyol el projecte de llei de la memòria històrica. I arran de la coincidència, els grups d'ICV-IU i ERC han reclamat al PSOE que sigui coherent i que, al mateix temps que lamenta que Pinochet hagi mort sense ser jutjat, accepti fer una revisió a fons del franquisme. Els dos grups reclamen l'anul·lació dels judicis franquistes, però el PSOE només n'accepta la revisió moral, en cap cas jurídica.

El diputat ecosocialista a Madrid, Joan Herrera, creu que és 'incoherent' com el PSOE afronta la repressió de la dictadura xilena i la espanyola. Herrera ha recordat que l'estat espanyol, amb el jutge Baltasar Garzón al capdavant, ha estat l'estat europeu que més ha perseguit els crims de Pinochet, i ha demanat al govern espanyol ser valent per a anul·lar les sentències polítiques dictades pel franquisme.

Herrera ha dit que una revisió moral i simbòlica és 'donar gat per llebre'. En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu d'ERC, Marina Llansana. Els republicans també mantenen el rebuig a l'actual projecte de llei del PSOE i, dijous, en el debat al Congrés dels Diputats de Madrid, argumentaran les seves esmenes a la totalitat.