‘Que Pinochet s’hagi mort ara és frustrant’

  • Entrevista de VilaWeb amb Pepa Llidó, germana del sacerdot de Xàbia Antoni Llidó, desaparegut a Xile des del 1974

VilaWeb
Redacció
11.12.2006 - 11:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Cort d’Apel·lacions de Xile va desaforar fa un mes Augusto Pinochet per la responsabilitat en el segrest i desaparició del sacerdot de Xàbia Antoni Llidó Mengual. La decisió permetia que el dictador fos investigat per aquest cas, però ahir es va morir i això ha deixat una sensació de frustració en la família del sacerdot. La germana, Pepa Llidó, ha parlat, en una entrevista amb VilaWeb, de la mort de Pinochet i les implicacions que té.Quina és la primera reacció que va tenir en saber que Pinochet s’havia mort?

No va ser pas d’alegria. Pensem que hauria d’haver durat més en vida, perquè hi hagués una sentència condemnatòria que hem desitjat durant trenta-dos anys. Durant tot aquest temps hem lluitat perquè hi hagués justícia, i que hagi mort ara és frustrant, sobretot tenint en compte que el govern no ha pressionat prou perquè se’l jutgés.

Considera que el govern xilè no ha actuat correctament.

No, ni el govern ni la justícia de Xile: saben des de fa més de trenta anys el que va passar, i disposen de testimonis de primera mà que ho poden corroborar. Els partits de la Concertació van arribar a un acord perquè no es toqués políticament Pinochet, però quan se’l va detenir a Londres es van veure obligats a demostrar que hi havia la voluntat política de condemnar-lo. Aleshores se’l va enviar a Xile, amb la promesa que en aquest país es faria justícia; se l’ha processat per sis causes, però cal recordar que hi ha més de tres-centes querelles presentades contra ell i que no se l’ha arribat a condemnar.

El mes passat el van desaforar per la desaparició de l’Antoni. Això deixa una sensació una mica millor?

Sí. el fet que tretze jutges del tribunal d’apel·lacions de Santiago considerés que Pinochet és el culpable de la desaparició de l’Antoni i de molta més gent és important. Indica que en certa manera hi ha alguna cosa que canvia. Però arribar fins a aquesta decisió ha estat molt difícil, han hagut de passar trenta-dos anys. I no s’ha pogut anar més enllà.

No se l’ha arribat a jutjar, però, a diferència d’altres llocs, se l’ha desaforat i s’ha pressionat des de sectors amplis de la societat xilena en la necessitat de jutjar-lo i de perseguir-lo pels seus crims.

Sí, és cert. En canvi, a l’estat espanyol han passat setanta anys, trenta dels quals en democràcia, i encara hi ha problemes per a recuperar la memòria de tot el que va passar. El PP ho ha impedit sistemàticament, però també el PSOE. Aquests partits no estan disposats ni tan sols a obrir les fosses de les víctimes del franquisme, ni a revisar i anul·lar-ne les sentències, ni a recuperar la memòria de les víctimes.

Què en pensa, de la decisió del govern xilè de no concedir a Pinochet els honors d’ex-cap d’estat en l’enterrament de demà?

Fins que no ho va anunciar oficialment el portaveu del govern no ho tenia gens clar, perquè, per més que li van treure la immunitat com a senador, li havien mantenigut com a ex-president. Si li haguessin concedit aquests honors en l’enterrament, hauria estat una bofetada.

Enllaços
Web de l’Associació Cultural Antoni Llidó.
Web sobre les desaparicions durant la dictadura d’Augusto Pinochet.
Informació sobre el documental ‘Pare Toño, un home, un compromís, una lluita’.
Notícia relacionada: Xile nega a Pinochet els honors de cap d’estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any