Xile nega a Pinochet els honors de cap d’estat

  • Milers de manifestants celebren la mort del dictador, que ha esquivat els judicis pendents · Partidaris de Pinochet protagonitzen incidents a l'Hospital Militar

VilaWeb
Redacció
11.12.2006 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern xilè ha anunciat que Augusto Pinochet no rebrà els honors reservats als antics caps d’estat, perquè hi ha nombroses causes judicials contra ell. És evident, però, que la presidenta Bachelet (torturada per la dictadura) no podia acceptar cap altra decisió. En canvi, tindrà un homenatge militar. La mort de Pinochet implica el tancament de les causes judicials obertes contra ell, tant per violacions de drets humans com per delictes econòmics.La mort de Pinochet ha estat rebuda amb manifestacions de signe contrari en les principals ciutats del país. A Santiago una gentada ha envaït la Plaça Itàlia per a celebrar la mort del dictador i després s’ha dirigit cap a La Moneda, símbol de la resistència al cop d’estat. Allà hi ha hagut importants incidents, com també a l’Hospital Militar s’han trobat els partidaris de Pinochet.

Els crims

L’ex-dictador tenia pendents diverses causes judicials, entre les quals destaca la de la Caravana de la Mort, causa per la qual la justícia xilena el va desaforar per primer vegada l’agost de 2000. També estava processat per la mort del General Prats a Buenos Aires, pel segrestament i assassinats de l’Operació Condor o per la desaparició del capellà valencià Antoni Llidó. Precisament aquesta causa va representar el darrer xoc de Pinochet amb la justícia xilena, que ara fa un mes va considerar que Pinochet era al corrent de les tortures contra el sacerdot valencià.

Però Pinochet no era cercat només per delictes contra els drets humans. Una investigació als Estats Units l’any 2004 va fer públic que Pinochet tenia sis milions d’euros en comptes secrets al Banc Riggs. Posteriorment es van descobrir fins a vint miluins d’euros en diverses entitats. Pinochet i bona part de la seva família van ser acusats aleshores de frau fiscal i falsificació.

Advocats i polítics contraris a Pinochet han lamentat en les darreres hores que el dictador hagi mort sense haver-se d’encarar a les responsabilitats pels seus crims. Però han recordat també que els mesos d’arrest domiciliari a Londres i l’obertura dels processos judicials ja han estat suficients per a impedir que la imatge de Pinochet quedi neta de responsabilitats.

Enllaços
Notícia de VilaWeb: La mort de Pinochet als diaris xilens.
Vídeo: Victor Jara canta “Amanda”
Comunicat oficial anunciant la mort de Pinochet
Informació sobre l’Operació Cóndor i la Caravana de la mort.
Web sobre les desaparicions durant la dictadura d’Augusto Pinochet.
Biografia de Pinochet a la Viquipèdia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any