Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  11.12.2006  01:00

Xile nega a Pinochet els honors de cap d'estat

Milers de manifestants celebren la mort del dictador, que ha esquivat els judicis pendents · Partidaris de Pinochet protagonitzen incidents a l'Hospital Militar

Men?ame
 

El govern xilè ha anunciat que Augusto Pinochet no rebrà els honors reservats als antics caps d'estat, perquè hi ha nombroses causes judicials contra ell. És evident, però, que la presidenta Bachelet (torturada per la dictadura) no podia acceptar cap altra decisió. En canvi, tindrà un homenatge militar. La mort de Pinochet implica el tancament de les causes judicials obertes contra ell, tant per violacions de drets humans com per delictes econòmics.

La mort de Pinochet ha estat rebuda amb manifestacions de signe contrari en les principals ciutats del país. A Santiago una gentada ha envaït la Plaça Itàlia per a celebrar la mort del dictador i després s'ha dirigit cap a La Moneda, símbol de la resistència al cop d'estat. Allà hi ha hagut importants incidents, com també a l'Hospital Militar s'han trobat els partidaris de Pinochet.

Els crims

L'ex-dictador tenia pendents diverses causes judicials, entre les quals destaca la de la Caravana de la Mort, causa per la qual la justícia xilena el va desaforar per primer vegada l'agost de 2000. També estava processat per la mort del General Prats a Buenos Aires, pel segrestament i assassinats de l'Operació Condor o per la desaparició del capellà valencià Antoni Llidó. Precisament aquesta causa va representar el darrer xoc de Pinochet amb la justícia xilena, que ara fa un mes va considerar que Pinochet era al corrent de les tortures contra el sacerdot valencià.

Però Pinochet no era cercat només per delictes contra els drets humans. Una investigació als Estats Units l'any 2004 va fer públic que Pinochet tenia sis milions d'euros en comptes secrets al Banc Riggs. Posteriorment es van descobrir fins a vint miluins d'euros en diverses entitats. Pinochet i bona part de la seva família van ser acusats aleshores de frau fiscal i falsificació.
Advocats i polítics contraris a Pinochet han lamentat en les darreres hores que el dictador hagi mort sense haver-se d'encarar a les responsabilitats pels seus crims. Però han recordat també que els mesos d'arrest domiciliari a Londres i l'obertura dels processos judicials ja han estat suficients per a impedir que la imatge de Pinochet quedi neta de responsabilitats.