Xile viu, Pinochet mort

  • El dictador xilè ha mort el Dia Internacional dels Drets Humans · Tenia nombroses causes judicials obertes pels seus crims però cap procés havia finalitzat

    Grups de manifestants celebren la mort de Pinochet amb càntics i consignes a la Plaça Itàlia. Incidents violents amb partidaris de Pinochet al davant de l'Hospital Militar

VilaWeb
Redacció
10.12.2006 - 18:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dictador xilè, Augusto Pinochet, s’ha mort a les18.15, amb noranta-un any, segons que ha comunicat l’hospital militar de Santiago de Xile. Pinochet va fer diumenge passat un infart de miocardi, una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar i fou ingressat en estat molt greu. Durant la setmana els metges deien que el dictador es mantenia estable i que es recuperava favorablement, però avui fonts de la família han explicat que havia tornat a ingressar a la unitat de cura intensiva. Pinochet, recordem-ho, té moltes causes judicials obertes pels segrestos i desaparicions dels seus opositors polítics, els anys setanta.Sense anar més lluny, Pinochet havia estat detingut fa quinze dies com a responsable del segrest i l’homicidi de dos opositors el 1973, en una operació militar en què foren executats setanta-cinc opositors al règim, la Caravana de la Mort.

La casualitat ha fet que Pinochet s’hagi mort avui, 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans.

Disset anys de repressió

Pinochet va arribar al poder, el 1973, amb un cop d’estat que va enderrocar el govern democràtic de Salvador Allende. Durant les gairebé dues dècades de dictadura militar (el 1990 va perdre un plebiscit per a continuar al poder), els aparells del règim van portar a terme una dura repressió contra tota dissidència, amb assassinats, segrestos i tortures. Hom estima que van desaparèixer tres mil persones.

El 1998, el jutge espanyol Baltasar Garzón va obrir el primer procés judicial contra el dictador per crims de guerra i Pinochet va ser detingut en un hospital de Londres. Des de llavors, la justícia l’havia desaforat força vegades i tenia pendents unes quantes causes. Però cap no havia arribat a terme.

Primeres celebracions a Xile

Segons que informa el diari xilè El Mercurio grups i organitzacions socials ja s’han començat a aplegar a la plaça d’Itàlia i a la de la Constitució de Santiago de Xile, davant el monument a Salvador Allende, per celebrar la mort de Pinochet. En canvi, a les portes de l’hospital militar, s’hi apleguen els defensors del dictador.

La notícia omple els blocs

Quan s’ha sabut la mort de Pinochet, molts blocs de MésVilaWeb n’han començat a parlar. Aquí en teniu una selecció: jordisalvia.cat, El bloc d’Àngel Canet Català, El bloc de l’Albert Torrents, ‘Temps d’incertesa (com tots)’, ‘Pluja d’impressions’.

A Global Voices Xile, més blocaires opinen sobre la mort de Pinochet.

Enllaços
PÀGINA ESPECIAL: Enllaços als mitjans de comunicació xilens, que reaccionen a la mort de Pinochet.
VÍDEO: Victor Jara canta “Amanda”
La Tercera: Murió Augusto Pinochet.
La Nación: El exdictador ha muerto.
El Mercurio: Augusto Pinochet falleció en el Hospital Militar tras sufrir recaída.
Informació sobre l’Operació Cóndor i la Caravana de la mort.
Web sobre les desaparicions durant la dictadura d’Augusto Pinochet.
Viquipèdia: Biografia d’Augusto Pinochet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any