Surt el quart i darrer volum de ‘Totes les obres’ de Jacint Verdaguer

  • Aquesta edició de Proa, l'han dirigida Joaquim Molas i Isidor Cònsul

VilaWeb
Redacció
28.11.2006 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el volum ‘Poesia, 2’ de Jacint Verdaguer l’editorial Proa tanca ‘Totes les obres’ de Verdaguer, que va començar a editar l’any 2002 amb ‘Prosa’. Després van seguir ‘Poemes llargs. Teatre’ (2003) i ‘Poesia, 1′ (2005). El quart volum, acabat d’aparèixer, conté els poemes que Verdaguer no va publicar mai en forma de llibre, la poesia dispersa i els reculls que va deixar avançats abans de morir. S’hi inclouen tres obres, fins ara inèdites.’Poesia, 2’ de Verdaguer aplega per primera vegada la poesia dispersa (1864-1902), la que Verdaguer va publicar a diaris i revistes, però que no va recollir mai en llibre. Són 110 poemes, 40 dels quals es troben dintre projectes de llibres. A l’annex, s’hi ‘agrupen 28 textos gairebé acabats, que el poeta no va publicar en vida.

Ramon Pinyol, responsable del volum i de la introducció, explica, en relació amb la llengua, que a les Obres Pòstumes de Verdaguer, conegudes i publicades per l’Avenç, el responsable, Jaume Massó i Torrents, va modificar la llengua del poeta seguint la norma de Fabra. Per contra, aquesta edició recupera els originals i restitueix i repara la llengua de Verdaguer.

De les obres inèdites que es publiquen per primera vegada, Pinyol en destaca les quatre que dos capellans van treure d’amagat de la cambra de Verdaguer, a petició del poeta, i que van guardar durant dècades. Aquestes obres no es van fer conèixer fins els anys setanta del segle XX. Llavors la Biblioteca de Catalunya les va comprar i en va publicar una, ‘Brins d’espígol’. Les tres restants apareixen ara: ‘Jesús amor’, ‘Cor de Jesús’ i ‘Espines i flors’.

Aquests dies coincideixen a les llibreries aquesta edició de Proa, dirigida per Joaquim Molas i Isidor Cònsul, i l’Obra Completa de Verdaguer, editada per Eumo i la Societat Verdaguer. Es dóna el cas que aquests últims acaben de publicar el volum ‘Barcelona‘, poesies que també es troben en l’annex del quart volum de ‘Totes les obres’. Molas ha dit que totes dues edicions ofereixen la darrera versió del text controlada per l’autor, sols regularitzada ortogràficament, però que les diferències són notables, per raó dels destinataris a qui van adreçades. Mentre Eumo ofereix una edició acadèmica, destinada sobretot a un lector especialitzat, amb un gran nombre de notes, la de Proa té la voluntat d’arribar a un públic ampli, sense notes i amb una introducció d’ajut a la lectura.

Per Joaquim Molas, l’edició de ‘Totes les obres’ de Proa ha volgut respectar tant els drets de l’autor com els del lector (de conèixer tota l’obra). Per això els quatre volums apleguen tota l’obra publicada en vida del poeta i que ell va considerar l’edició definitiva, i a l’annex hi ha tot el material que Verdaguer va escriure, però que no va publicar en llibre. Molas també destaca que l’edició de Proa ha ordenat la producció de Verdaguer per gèneres i per data de publicació.

A la foto (d’esquerra a dreta): Ramon Pinyol, Joaquim Molas i Isidor Cònsul, darrere els quatre volums de ‘Totes les obres’ de Jacint Verdaguer publicat per Proa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any