BTV tanca el programa ‘Saló de lectura’

  • La televisió local substituirà el programa de llibres per un altre de dirigit i presentat per Joan Barril

VilaWeb
Redacció
27.11.2006 - 19:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director general de BTV, Ricard Domingo, ha anunciat a l’equip del Saló de lectura que el 27 de desembre emetrà l’últim programa. També ha dit que el substituirà un nou espai de llibres dirigit i presentat per Joan Barril. El Saló de lectura fa cinc anys que és en antena i és el més guardonat de la cadena. El va crear, dirigir i presentar Emili Manzano el 2001, i el va conduir fins l’abril passat, quan va passar a dirigir l’Institut Ramon Llull.Manzano ha declarat a VilaWeb: ‘No m’ha sorprès gaire la decisió de tancar el ‘Saló’. Amb la direcció actual de BTV ja vaig haver de parar molts cops i sols premis com Ondas o Nacional de Cultura van assegurar-ne la continuïtat. Em sap greu per l’equip, però també sé que el model del ‘Saló’ és una referència que resta, i sé que tant els lectors com el sector professional l’han apreciat i han reconegut la nostra feina’.

El final del ‘Saló de lectura’ coincideix amb un possible final d’Emili Manzano a la direcció de l’Institut Ramon Llull, car s’ha dit que Josep Bargalló, ex-conseller en cap, podia assumir-ne la direcció. En aquest cas, Manzano hauria pogut tornar al programa, que era una creació seva. Però no hauria estat fàcil. La mala relació de la direcció de BTV amb Emili Manzano es va fer evident fa pocs dies, arran de la mort de Jordi Sarsanedas, quan la direcció no va voler recuperar, a tall d’homenatge, l’entrevista de Manzano amb l’escriptor, una peça documental de quaranta-cinc minuts, feta fa dos anys.

L’abril del 2006 Marina Espasa va substituir Emili Manzano. En aquell moment de canvi, mentre l’equip del ‘Saló de lectura’ apostava per la continuïtat del format, que tan bon resultat donava, Ricard Domingo ja va temptejar Joan Barril per substituir Manzano. Però llavors Barril no va acceptar la proposta.

Segons l’equip de ‘Saló de lectura’, les raons de Ricard Domingo són que després de cinc anys fórmula s’ha gastat i cal renovar la programació.

Barcelona Televisió ha enviat una nota sobre el nou programa de Joan Barril, sense aclarir que substitueix el Saló. L’equip de ‘Saló de lectura’ ha fet arribar un comunicat recordant que hi ha 225 programes realitzats amb més de dos-cents escriptors convidats; que el programa ha obtingut el Premi Nacional de Cultura 2005; l’Òmnium Cultural de televisió 2004; l’Ondas 2004 al millor programa de televisió local; una menció especial dels llibreters de Barcelona dins el Premi Llibreter 2004; una menció especial dels Premis Ciutat de Barcelona 2003; i el Premi Atlàntida 2002 del Gremi d’Editors de Catalunya.

Enllaços
Notícia anterior: ‘Marina Espasa substituirà Emilio Manzano al Saló de lectura‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any