Aleksandr Litvinenko fou enverinat amb un element radioactiu

  • Troben nivells de radiació superiors als normals a tres indrets de Londres

VilaWeb
Redacció
25.11.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Scotland Yard investiga la mort a Londres d’Aleksandr Litvinenko, l’ex-espia rus que va morir enverinat perquè investigava la mort de la periodista Anna Politkòvskaia. Segons la policia, la seva mort va ser deguda a un element radioactiu anomenat Poloni-210, trobat a l’orina de Litvinenko. Scotland Yard ha confirmat que s’han observat nivells de radioactivitat superiors a l’habitual a casa de Litvinenko, a un restaurant de ‘sushi’ i en un hotel.Al restaurant, Litvinenko s’hi havia reunit amb Mario Scarella, un professor italià amb bons contactes en el l’espionatge. El mateix dia també es va entrevistar al Millenium Hotel amb dos homes de nacionalitat russa.

Acusació directa a Putin

En una carta pòstuma llegida per un amic, l’ex-membre del KGB acusa directament el president rus, Vladímir Putin, de l’enverinament. ‘Pots tenir èxit per fer-me callar, però el silenci té un preu. Ets tan bàrbar com diuen els qui et critiquen’, diu l’escrit.

El diari The Times publicava ahir una entrevista amb l’ex-espia, feta poques hores abans de morir. Scotland Yard investiga si l’ex-espia va ser víctima d’un enverinament després de reunir-se amb un contacte. Un contacte que, segons el diari Mail on Sunday, li devia fornir una llista de possibles assassins de la periodista russa Anna Politkóvskaia. Tot apunta als serveis secrets russos com a responsables dels fets.

Mentrestant, el Kremlin ha lamentat la mort de Litvinenko i ha dit que investigar-la no pertocava pas al govern rus, sinó del britànic, atès que és a Anglaterra on s’ha fet l’enverinament.

Enllaços
BBC News: Radiation found after spy’s death.
Sky News: The Bastards Got Me’.
Guardian: Friends insist on Kremlin link to Russian exile’s unexplained death .

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any