Nokia afegeix el català al menú dels mòbils

  • Ja el tenia en 34 llengües, 12 de les quals menys parlades que no la catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.11.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nokia s’ha decidit, finalment, a incloure el català entre les llengües d’opció dels seus telèfons mòbils. El primer model que ja l’incorpora és el Nokia 5200, però els responsables de l’empresa diuen que l’any que ve l’afegiran a més models i, l’any 2008, a tota la resta. Amb aquesta decisió, Nokia posa punt final a una situació anòmala, perquè els seus mòbils tenen el menú en 34 idiomes, de les quals 12 amb menys parlants que no el català.Satisfacció de la Generalitat

Fonts de la Generalitat han explicat a VilaWeb: ‘Es tracta d’una gran notícia, perquè Nokia és el fabricant mundial i estatal capdavanter, amb gairebé un terç del mercat’. A més, si els capdavanters aposten pel català poden ‘arrossegar la resta de fabricants’. I han reblat: ‘Seria molt important que Motorola, Samsung i Sony Ericsson també fessin el pas que ja han fet Siemens, Alcatel, i SAGEM en algun model’. La Generalitat, que és un client molt important, sols utilitza mòbils que incloguin el català, una dada bàsica a tenir en compte per operadors i fabricants, si volen convertir-se en proveïdors de telefonia mòbil al concurs que s’ha de fer a final del 2007.’

La decisió de Nokia és fruit d’un seguit d’accions empreses per la Generalitat, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. També la Plataforma per la Llengua ha contactat directament amb la seu mundial de Nokia a Finlàndia per fer aquesta reclamació.

Assignatura pendent

Com que la legislació no obliga les operadores i els fabricants a incorporar el català als aparells mòbils, la incorporació de la llengua catalana a aquests aparells és lenta i, en molts casos, nul·la. I això que, segons dades de l’any passat, als Països Catalans, s’hi van vendre cinc milions de telèfons mòbils. Però els fabricants amb més vendes, Nokia (35% del mercat espanyol), Motorola (21,5%) i Sony Ericsson (6,8%), no incloïen el català als aparells. Sí que l’hi tenien Siemens, amb una quota del 12,9%, Sharp (5,5%) i Samsung (4,3%).

La responsabilitat lingüística és compartida amb les operadores, tanmateix, perquè el 85% dels telèfons mòbils es comercialitzen a través d’ofertes de tres operadores: Amena, Vodafone i Movistar, que compren grans volums de terminals i que decideixen les aplicacions que han de tenir els aparells, entre les quals menús i llengües.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: La telefonia mòbil en català, assignatura pendent (20-2-06).
Plataforma per la Llengua: informe sobre la situació del català als mòbils (any 2003).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any