Palau i Fabre i els misteris de Lautréamont

  • VilaWeb us ofereix un vídeo de Palau i Fabre i un llibre que reprodueix en pdf un text inèdit seu sobre Lautréamont

VilaWeb
Redacció
23.11.2006 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A final del 1940 el poeta Josep Palau i Fabre va escriure a París ‘L’alquímia del bé i del mal’, un text en francès sobre Isidore Ducasse, comte de Lautréamont. Aquest document, fins ara inèdit, no apareix a l’Obra Completa de Palau publicada per Galàxia Gutemberg/Cercle de Lectors. Però el KrTU n’ha fet una edició en català i francès. VilaWeb us l’ofereix (en pdf). A més, en aquest vídeo Palau i Fabre parla de Lautréamont.Les paraules de Palau i Fabre, que ha pronunciat a la Residència d’Investigadors de Barcelona, han servit per inaugurar el VIII Col·loqui Internacional Lautréamont, que es descabdella aquests dies a la ciutat. (Cada dos anys es fa en un país diferent.)

El col·loqui internacional forma part d’un ventall més ampli d’actes i d’activitats, sota el nom de ‘Setmana Lautréamont a Barcelona’, organitzats pel PEN català, el Grup de Recerca en Escriptures Subversives i l’Association des Amis Passés Présents et Futurs d’Isidore Ducasse. Consulteu-ne el programa.

Isidore Ducasse, que feia servir el pseudònim Comte de Lautréamont (Montevideo, 1846 – París, 1870), va tenir una vida curta i una mort que no s’ha aclarit. Poc abans de morir, als vint-i-quatre anys, havia escrit els ‘Cants de Maldoror’ i ‘Poesies’, un llibre inacabat. Va ser un escriptor ple de misteris, com diu Palau i Fabre, i foren els dadaistes i els surrealistes els qui el van rescatar de l’oblit. La figura de Lautréamont és una figura obscura, diu Palau. El misteri de Lautréamont és que el seu nom no és el seu nom: Isidor Ducasse inventa el Comte de Lautréamont, el qual a la vegada inventa el nom de Maldoror; fet i fet, diu Palau i Fabre, ‘és un personatge posat en tercera persona i que, per tant, vol dir que amaga el seu nucli essencial’.

Enllaços
Recursos: Llegiu l’article d’Ada Castells al diari Avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any