El Premi Llibreter, per al canadenc Robertson Davies

  • 'El quinto en discordia' és publicat per Libros del Asteriode, que també té els drets de publicació en català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2006 - 18:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dintre el II Saló del llibre de Barcelona, el Gremi de Llibreters ha atorgat el VII Premi Llibreter a la novel·la ‘El quinto en discordia’ del canadenc Robertson Davies (1913-1995), publicat per Libros del Asteriode. L’editorial, que també té els drets de publicació al català, pot ser que arribi a un acord amb una altra editorial per editar-ne la versió catalana. Però, comptat i debatut, no seria pas abans del febrer del 2007.El Premi Llibreter a Àlbum Il·lustrat ha estat per ‘La cosa que fa més mal del món’, de Paco Liván i Roger Olmos, editat per OQO. Un llibre sobre la mentida a partir d’un conte popular de la Costa d’Ivori, per a infants de cinc-set anys.

Una obra del 1970

‘El quinto en discordia’ (‘Fifth Business’, 1970) és el primer volum de la trilogia de Deptford, formada també per ‘The Mancoticore’ (que va aparèixer el 1972) i ‘World of Wonders’ (1975). La novel·la guanyadora es forja al voltant de la misteriosa mort del magnat canadenc Boy Staunton. Un amic d’infància, Dunstan Ramsay, que prova d’aclarir les circumstàncies de la mort, topa amb la història de la seva vida.

Ferran Ponton, representant del jurat, n’ha destacat l’estil elegant i que fos una novel·la que hagi resistit el temps, addictiva i reflexiva alhora, dos ingredients determinants a l’hora de premiar-la. L’editor de Libros del Asteroide, Luis Solano, ha dit que el premi era important per més d’una raó: perquè considerava que l’hi atorgaven els lectors, els primers lectors, que són els llibreters, i perquè el premi representava una idea molt lligada a la seva editorial, la de recollir novel·les fonamentals del segle XX, fora de l’abast del públic d’aquí. En paraules de Solano: ‘Aquesta és la millor novel·la canadenca del segle XX en llengua anglesa’. El llibre porta un pròleg de Valentí Puig.

Llibreters veterans

Durant l’acte, conduït per l’escriptor Ramon Solsona, també s’han atorgat algunes mencions a llibreters amb més de trenta-cinc anys d’ofici. El més veterà dels guardonats era Lluís Fernàndez Xargayo, que ha rebut la distinció per la seva tasca al davant de la Llibreria Fernàndez de Salt, on treballa des del 1968. També ha estat distingit Joan Fàbregues Farrés, de la llibreria la Llar del Llibre, de Sabadell. Fàbregues es va incorporar a l’establiment l’any 1971 per ajudar son pare i des de llavors que s’hi manté. També ha estat reconeguda la tasca de Pep Duran, que es va iniciar com a llibreter el 1971 a la llibreria Cap Gros, i que des del 1975 treballa a la Robafaves de Mataró. L’altre homenatjat ha estat Llorenç Lluch Mestres, de la llibreria Llorens Llibres de Vilanova i la Geltrú, que dirigeix des del 20 d’abril del 1971.

Ramon Solsona, que acaba de publicar el volum de relats ‘Cementiri de butxaca’ (Columna), fa unes quantes setmanes va enviar als llibreters un relat a l’estil del llibre, titulat ‘‘La tomba del llibreter’‘, que ha llegit durant l’acte i que ara podeu llegir a VilaWeb (pdf).

El Premi Llibreter distingeix llibres editats durant l’any que, malgrat la qualitat, no han obtingut el ressò que es mereixien. Les obres finalistes d’enguany han estat: ‘A la caza del amor’ de Nancy Mitfords (Asteroide); ‘Cooper o las soledades elementales’ de Patrick Lapeyre (Funambulista); ‘La història de l’amor’ de Nicole Krauss (la Magrana i Salamandra); ‘La paradoja del interventor’ de Gonzalo Hidalgo Bayat (Tusquets); ‘La tragèdia de Cal Pere Llarg’ d’Eduard Girbal Jaume (Edicions de 1984); ‘El quinto en discordia’ de Robertson Davies (Asteroide) i ‘El viatger nocturn’ de Maurizio Maggiani (Edicions de 1984 i Belacqua).

El jurat era format pels llibreters: Jordi Sànchez, Aitana Pujades, Elena Suñol, Ferran Ponton, M. Carme Ferrer, Lola Molina, Natàlia Zarco i Eduard Garrell, com a secretari sense vot.

La polèmica no afavoreix els llibres en català

Habitualment, el premi s’atorgava el mes de juny. Tanmateix, enguany s’ha endarrerit fins al novembre, perquè el premi ha mogut una forta polèmica: el jurat es va oposar a la nova junta del gremi de llibreters i va dimitir gairebé en bloc per unes declaracions de la nova presidenta del gremi, Imma Bellafont, que l’havia criticat perquè no triava llibres publicats en català i perquè, deia, els membres afavorien uns segells editorials concrets. El jurat va demanar que retirés aquestes acusacions, cosa que no féu, i sis dels set membres van dimitir (podeu seguir tota la polèmica a la notícia relacionada). El fet és que el nou jurat d’enguany ha tornat a premiar una obra sols traduïda, per ara, a l’espanyol.

Enllaços
Podeu llegir el relat inèdit ‘La tomba del llibreter‘, de Ramon Solsona, que l’ha llegit durant l’acte.
Notícies anteriors: ‘Inaugurat el II Saló del Llibre de Barcelona‘ i ‘El II Saló del Llibre de Barcelona, amb més compromís social‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any