Recordant Anna Politkòvskaia

  • Periodistes i escriptors han homenatjat la reportera russa a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2006 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PEN Internacional celebra avui el Dia de l’Escriptor Empresonat, que enguany recorda la periodista russa Anna Politkòvskaia, assassinada l’octubre passat. El PEN català, ha ofert al migdia una lectura continuada de textos de la periodista, amb el lema ‘Anna Politkòvskaia: ni oblit ni silenci’. I aquest vespre ha tingut lloc un debat al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb membres del PEN, la Lliga dels Drets dels Pobles i periodistes.Hi han participat el degà del Col·legi, Josep Maria Huertas; el membre del consell executiu del PEN Internacional entre el 1998 i el 2004, Carles Torner; la integrant de la Lliga dels Drets dels Pobles, Marta Ter, la presidenta del PEN català, Dolors Oller i el director de VilaWeb, Vicent Partal.

Manifest de condemna

En l’acte d’aquest migdia, la periodista Elisenda Roca ha llegit el manifest de condemna de l’assassinat. El manifest diu que ‘el PEN Català, el Col·legi de periodistes de Catalunya, la Lliga dels Drets dels Pobles i la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, commocionats per l’assassinat de l’escriptora i periodista russa Anna Politkòvskaia el passat 7 d’octubre, volen manifestar el seu rebuig més rotund a aquest acte salvatge alhora que exigeixen una investigació independent i rigorosa, i demanen que no hi hagi impunitat amb els autors d’aquest crim’.

El text també explica l’estreta relació que Politkòvskaia mantenia amb el PEN Català, el Col·legi de Periodistes i amb Catalunya, ‘des que va participar, l’any 2002, als actes de celebració del Dia de l’Escriptor Empresonat i va ser nomenada membre d’honor del PEN Català. L’any 2004 el Col.legi de Periodistes de Catalunya li atorgà el I Premi Internacional de Periodisme Vàzquez Montalbán i, aquell mateix any, Anna Politkòvskaia participà activament al Diàleg que el PEN Català organitzà, amb el títol ‘El valor de la paraula’, dins el Fòrum Universal de les Cultures’.

En favor de la llibertat d’expressió

El PEN és una organització internacional, amb 144 centres repartits en 101 països, que promou la cooperació entre escriptors de tot el món per defensar la llibertat d’expressió literària.

Cada PEN té un Comitè d’Escriptors Empresonats, que treballa en benefici dels escriptors, periodistes, traductors, editors que són perseguits per la seva feina. El Comitè d’Escriptors Empresonats fa conèixer els casos de violació de la llibertat d’expressió des dels mitjans de comunicació; escriu cartes d’apel·lació en favor dels escriptors perseguits; adopta alguns escriptors perseguits com a membres honoraris de l’associació, i fa un seguiment constant de cada cas fins al final.

Enllaços
Manifest del Dia de l’Escriptor Empresonat: Assassinada per la veritat, en memòria d’Anna Politkòvskaia (pdf).
Traduccions al català de l’últim article de Politkòvskaia, publicat a Novaya Gazeta, i de l’última entrevista que li van fer.
Carta de Carles Torner a Anna Politkòsvkaia, ‘Infants txetxens cauen amunt’, que forma part del llibre ‘L’arca de Babel’.
Pàgina de Reporters Sense Fronteres per a signar una petició perquè hi hagi una investigació independent de l’assassinat de Politkòvskaia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any