Joaquim Maria Puyal: ‘L’ofici de periodista està amenaçat’

  • Fa públic un manifest, en rebre el reconeixement del Col·legi de Periodistes

VilaWeb
Redacció
14.11.2006 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest migdia s’ha fet al Col·legi de Periodistes de Catalunya un acte de reconeixement a la tasca professional de Joaquim M. Puyal, que fa més de trenta anys que es dedica al periodisme. Puyal ha aprofitat l’acte per a fer públic aquest manifest, on afirma que la professió està amenaçada per interessos comercials, i fa una crida als professionals a exercir un periodisme lliure, compromès i rigorós. Si no, diu Puyal, el mal serà irreparable.A l’acte hi han assistit companys de la professió, entre els quals Quim Monzó, que ha glossat la figura de Puyal. De fet tots dos han protagonitzat un amè debat que ha inclòs fins i tot una lliçó de teoria de la comunicació, amb pissarra inclosa. Monzó havia publicat abans un escrit que parla de les sensacions que li van suscitar les primeres transmissions de futbol en català quan es van reprendre, ara fa trenta anys, i de l’evolució que ha observat en el locutor.

Trenta anys posant veu als partits del Barça

Joaquim M. Puyal és el responsable del programa ‘Futbol a Catalunya Ràdio’, que des de l’any 1985 transmet els partits del Barça amb gran èxit d’audiència. Aquest programa té un antecedent en

les transmissions de ‘Futbol en català’, que ell mateix feia a Ràdio Barcelona.

Les seves transmissions, sobretot les anteriors a la televisió, han contribuït a difondre el català entre els afeccionats a l’esport del país, independentment de l’origen lingüístic. Els experts han lloat igualment en múltiples ocasions la qualitat de la llengua utilitzada per Puyal i les seves aportacions concretes al vocabulari futbolístic. El seu estil espontani ha fet que alguna de les seves expressions, com la famosa ‘Urruti, t’estimo!’ de l’any 1985, hagin passat a la història del barcelonisme.

No sols ràdio

Puyal també va dirigir uns quants programes a TV3 que encara avui són recordats per la seva excel·lència, com ‘Vostè jutja’, ‘Vostè pregunta’, ‘La vida en un xip’ o ‘Un tomb per la vida’. També són molts els periodistes del país que han treballat amb ell i que en reconeixen el mestratge, com Antoni Bassas, Xavier Bosch i Mònica Terribas. Entre els molts guardons que Puyal ha rebut hi ha el Premi Nacional de Radiodifusió, el 2004.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya reconeix cada any la trajectòria d’un professional que es considera de referència, sota l’epígraf ‘Ofici de Periodista’.

Enllaços
Manifest ‘L’ofici, amenaçat’, de Joaquim Maria Puyal.
Glossa de Quim Monzó: Joaquim Maria Puyal.
Futbol a Catalunya Ràdio: arxiu sonor amb les retransmissions dels últims partits del Barça.
‘La nit al dia’: Mònica Terribas entrevista Joaquim Maria Puyal (wmv).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any