Montilla, Carod i Saura presentaran a migdia al Parlament el nou pacte de govern

  • En l'acte, hi haurà els setanta diputats dels tres partits

VilaWeb
Els consellers d'ICV seran Joan Saura, a Interior i Francesc Baltasar, a Habitatge. ERC posarà Puigcercós a Governació; Marta Selva, a Benestar; Huguet, a Comerç, mentre que és encara una incògnita qui encapçalarà Cultura i Comunicació. Al PSC la discussió sembla una mica més oberta. Els socialistes assumiran set departaments, en els quals Nadal (Política Territorial), Castells (Economia) i Del Pozo (Educació) semblen tenir assegurada la continuïtat. La resta pot ballar i així Tura, per exemple, pot canviar de departament i encapçalar Justícia.
Redacció
07.11.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura presentaran a les dotze del migdia la formació del nou pacte de govern, anomenat ‘entesa nacional pel progrés’, a la sala Auditori del Parlament de Catalunya. Hi ha previst que sigui un acte breu, en què sols parlarà José Montilla. El futur president també serà l’encarregat de donar detalls de l’organigrama del nou executiu, que ahir al vespre van acabar de perfilar els negociadors de tots tres partits. De moment, se sap que Carod-Rovira serà el vice-president i que Joan Saura serà responsable d’Interior i de Relacions Institucionals. També s’ha sabut que el PSC tindrà set conselleries, ERC, cinc i Iniciativa, dues. Hi haurà, doncs, una reducció de carteres: de setze a catorze.Repartiment de carteres

Els socialistes es queden les d’Economia, Política Territorial i Obres Públiques, Educació, Agricultura, Salut, Treball, i Justícia. Esquerra tindrà les de Benestar i Família, Comerç i Indústria, Cultura i Governació. ICV, la conselleria d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i la de Medi Ambient.

Govern d’Entesa

Els tres partits integrants del nou govern han subscrit una declaració de bases en la qual es comprometen a emprendre ‘una llarga etapa d’estabilitat, cohesió social, progrés econòmic, desenvolupament sostenible i ambició nacional’, amb objectius com el ‘d’avançar en l’expressió plena de la nació catalana’. Així ho ha explicat el vice-president d’ICV, Jordi Guillot, en representació de totes tres formacions.

Segons el document ‘el manteniment de la cohesió social, i per tant nacional, és el primer objectiu de la pròxima legislatura. Catalunya ha de continuar avançant en la construcció de l’estat del benestar, en la superació dels dèficit socials i en l’eradicació de la pobresa i respondre al repte de la immigració’; ‘l’atenció a les persones serà una de les principals prioritats del govern català, a partir del ple desenvolupament de drets i deures del nou estatut’, amb unes polítiques socials ‘que no expulsin les capes mitjanes dels serveis públics i les polítiques d’integració lingüística i cultural’.

Mas i Piqué auguren un govern més dèbil que no pas l’anterior

El candidat de CiU, Artur Mas, en una conferència de premsa es va manifestar ahir decebut per l’ús que s’havia fet dels resultats electorals i dolgut pel tracte rebut dels altres partits. Mas va acusar el PSC i ERC d’haver enganyat els ciutadans perquè, al seu parer, la repetició del tripartit era cosa feta i lligada des d’abans de l’1 de novembre, i va qualificar de ‘ocupació del poder pel poder’ l’actitud de socialistes i republicans.

Pel cap de CiU, la direcció de Catalunya serà encara ‘més dèbil’ que no la de Pasqual Maragall, perquè ‘el gran perdedor de les eleccions serà el president’. I això, segons Mas, representa ‘una certa minva de la qualitat del sistema democràtic’ i de l’acord tripartit. El capdavanter convergent també ha lamentat que no hi hagi hagut negociació amb CiU, sinó sols ‘oferiments generosos’ que no han tingut resposta perquè ‘el tripartit ja era cuinat’.

Mas ha dit que CiU es mereixia ser al govern, perquè era el guanyador clar i legítim de les eleccions, i ha reconegut que la federació havia rebut un ‘cop dur’. Ha assegurat que a partir d’ara CiU seria la ‘casa gran del catalanisme’ i que la seva formació faria oposició ‘amb força moral i política renovada’. Sobre el futur suport al PSOE, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que qui havia de donar suport a Madrid era ERC.

Pel candidat del PPC, Josep Piqué, és una pèssima notícia la repetició del tripartit. A més d’augurar que el govern d’esquerres serà causa de ‘tensions i de provocacions’ entre Catalunya i Espanya, ha responsabilitzat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, del nou tripartit, i ha acusat el PSC de voler conservar el poder a tot preu. El cap popular creu, com Artur Mas, que el nou govern neix més dèbil que no l’anterior.

Enllaços
Enquesta i fòrum de VilaWeb: Com valoreu l’acord per a crear un nou govern tripartit?
Especial de VilaWeb: Eleccions al Parlament de Catalunya 2006.
Notícia de VilaWeb: L’especulació sobre el nou govern, als altres diaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any