Mas se sent decebut i acusa el PSC i Esquerra d’enganyar els catalans

  • Lamenta que 'el gran perdedor serà el líder del país' · Montilla, Carod i Saura escenificaran l'acord demà al migdia al Parlament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.11.2006 - 18:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat de CiU, Artur Mas, ha manifestat que CiU se sent ‘decebuda’ per l’ús que s’ha fet del resultat electoral i ‘dolguda’ pel tracte rebut dels altres partits. Mas ha acusat el PSC i ERC d’enganyar els ciutadans perquè, al seu parer, la reedició del tripartit estava ‘cuinada i lligada’ des de feia mesos. Pel líder de CiU, ara el lideratge de Catalunya encara serà ‘més dèbil’ perquè ‘el gran perdedor de les eleccions serà el president’. I això, segons Mas, posa en dubte la qualitat democràtica de l’acord.El líder convergent també ha lamentat que ‘no hi ha hagut negociació amb CiU, només oferiments generosos’ que no han tingut resposta perquè ‘el tripartit ja estava ciunat’.

Mas ha dit que CiU mereixia estar al govern, perquè és el clar i legítim guanyador de les eleccions, i ha reconegut que la federació ha patit un ‘cop dur’. En tot cas, Mas ha assegurat que a partir d’ara CiU vol ser la ‘gran casa del catalanisme’ i ha garantit que la seva formació farà d’oposició ‘amb força moral i política renovada’. Sobre el futur suport al PSOE, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha dit que ‘qui ha de donar suport a Madrid és ERC’.

Crítiques de Piqué

El candidat del PPC, Josep Piqué, ha dit que és una pèssima notícia reeditar el tripartit i ha augurat que el govern d’esquerres generarà ‘tensions i provocacions’ entre Catalunya i Espanya. Piqué ha responsabilitzat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de la reedició del pacte i ha acusat el PSC de voler conservar el poder a qualsevol preu. El líder popular coincideix amb Artur Mas en afirmar que el nou govern neix més dèbil que l’anterior.

Escenificació del pacte

Els negociadors del PSC, ERC i ICV s’han reunit aquesta tarda per enllestir l’organigrama del futur govern d’esquerres, que es presentarà demà al migdia al Parlament amb el nom de ‘Declaració del Govern d’Entesa’. Els detalls del nou executiu els donarà el futur president, José Montilla ‘quan ho cregui oportú’, segons fonts de la negociació. De moment se sap que en el nou executiu el PSC tindrà set conselleries; ERC, cinc i Iniciativa, dues. Josep-Lluís Carod-Rovira serà vice-president i ja s’ha avançat que Joan Saura es farà càrrec d’Interior, una conselleria que englobaria Relacions Institucionals i Participació Ciutadana.

Ahir a la nit els ecosocialistes van demanar una vice-presidència segona per a Saura però ERC i PSC s’hi van negar. Per això, assumir Interior és, en aquest sentit, una solució que els ecosocialistes consideren suficient i veuen com a positiva.

Les explicacions de Carod

Carod-Rovira va anunciar ahir que Esquerra havia decidit de refer el tripartit amb la justificació que tant CiU com dirigents destacats del PSOE i del PP apostaven per un govern sense la presència dels republicans. També va dir que cap dels altres partits no tenia un horitzó nacional que anés més enllà del desplegament de l’estatut.

En vist de les dificultats que va tenir amb el govern Maragall, d’on va ser expulsada, ha causat sorpresa que Esquerra hagi anunciat tan aviat el suport a un nou tripartit sense haver lligat abans al detall la presència i el pes que hi tindrà. L’explicació sembla que sigui de voler evitar que les pressions de CiU o del PSOE impedissin l’acord, si passaven més dies.

Del nou govern, Carod n’ha dit que havia de ser ‘constructiu, estable i il·lusionador’. Avui l’executiva d’ERC ha ratificat l’acord per trenta-sis vots a favor i només un en contra. La decisió s’haurà de sotmetre a la consideració del Consell Nacional del partit, ssibate a Solsona.

Per cert que les Joventuts d’ERC, les JERC, han emès un comunicat de suport al pacte tripartit. El portaveu Pere Aragonès ha dit que, entre dues opcions no independentistes, ‘és millor apostar per aquella que permet avançar en la construcció nacional i en la millora de les condicions de vida dels i les joves’.

Enllaços
Enquesta i fòrum de VilaWeb: Com valoreu l’acord per a crear un nou govern tripartit?.
Especial de VilaWeb: Eleccions al Parlament de Catalunya 2006.
Acord de l’executiva d’Esquerra (pdf) per a un nou tripartit.
Comunicat de les JERC sobre el pacte tripartit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any