Montilla comunica a Mas que descarta la ‘sociovergència’ i que aposta pel tripartit

  • S'han reunit aquesta tarda en un dia de trobades múltiples · Carod s'ha trobat amb Montilla, Maragall i Saura i el cap de setmana ho farà amb Mas

VilaWeb
Redacció
03.11.2006 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla ha tancat la porta a un dels possibles pactes post-electorals: l’anomenada ‘sociovergència’ entre CiU i el PSC, l’opció preferida pels nacionalistes. El primer secretari del PSC ho ha comunicat aquesta tarda a Artur Mas en la trobada secreta que tots dos han mantingut a Barcelona. Segons han explicat fonts de CiU a Europa Press i EFE, Montilla aposta per reeditar el tripartit i, si el pacte no és possible, prefereix fer d’oposició. La trobada Mas-Montilla ha estat una de les moltes que s’han produït aquesta tarda. Montilla també s’ha reunit amb Josep-Lluís Carod-Rovira que, al seu torn, s’ha trobat amb Pasqual Maragall i Joan Saura, per separat.Carod ha explicat que les trobades han servit per a fer balanç del tripartit i per analitzar els punts que s’haurien de millor en cas que es reedités un pacte semblant. Carod també s’ha trobat amb José Montilla aquest migdia i ho tornarà a fer en les pròximes hores. Aquest cap de setmana també es produirà una trobada entre Mas i Carod.

Queden dues portes obertes

Un cop descartat el pacte CiU-PSC, els resultats electorals ofereixen dues possibilitats per formar majories parlamentàries: el govern tripartit o l’anomenat pacte nacionalista entre CiU i ERC. De moment, avui els socis de l’antic tripartit han obert múltiples converses però, si bé el PSC i Iniciativa aposten pel pacte d’esquerres, ERC obertament no s’ha pronunciat sobre l’opció preferida. Carod només insisteix que, ara com ara, l’única cosa que descarten els republicans és d’entrar en un govern decidit des de Madrid.

Especial de VilaWeb en pdf

L’edició especial (pdf, imprimible) de VilaWeb, publicada ahir al migdia, inclou una anàlisi completa d’aquestes eleccions. Aquesta anàlisi es basa en tres ‘efectes’: l’efecte Roma, resultant de l’ampliació i complexitat més intricada del Parlament; l’efecte Felipe, originat per un possible canvi d’aliances del PSOE amb CiU; i l’efecte Montréal, causat per l’aparició d’un grup unionista, que es dóna en tots els processos sobiranistes. L’edició també inclou un resum dels blocs que quatre blocaires de MésVilaWeb van escriure la nit electoral en directe des de la redacció d’aquest diari.

VilaWeb publica edicions especials en ocasió de grans esdeveniments que mereixen una reflexió particular. Aquestes edicions són en pdf i imprimibles.

Enllaços
Edició especial de VilaWeb en pdf sobre els resultats electorals.
Enquesta i fòrum de VilaWeb: Quin govern us agradaria a la Generalitat de Catalunya?.
Especial de VilaWeb: Eleccions al Parlament de Catalunya 2006.
Webs dels partits: CiU, PSC, ERC, PP, ICV, Ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any