L’executiva del PSC aposta pel tripartit

  • Amb tot, accepten parlar amb CiU i demà es reuniran Mas i Montilla · ERC no descarta cap pacte

VilaWeb
Redacció
02.11.2006 - 19:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’executiva del PSC ha deixat clar que la seva ‘orientació estratègica és fer un acord social i estable amb les forces progressistes i d’esquerra’. Ho ha afirmat el portaveu Miquel Iceta, que tot i això, ha dit que els socialistes estan disposats a parlar amb CiU. Iceta ha confirmat que Artur Mas ha trucat José Montilla per fixar la primera reunió, que serà demà. Mas també es reunirà amb Josep-Lluís Carod-Rovira mentre que, en paral·lel, ERC iniciarà converses amb el PSC i ICV. De moment, CiU i ERC es mostren prudents i no tanquen la porta a cap possible pacte.Damunt la taula hi ha les dades del repartiment d’escons al Parlament: CiU guanya amb claredat, perquè ha obtingut 48 diputats, onze més que no pas el PSC, que en té 37. Esquerra en té 21; el PP, 14; Iniciativa, 12 i Ciutadans, 3. Per tant, hi ha més d’una possibilitat de coalició de govern: tant el tripartit (PSC, ICV i ERC sumen 70 escons) com un govern CiU-ERC (en sumen 69) són possibles, i l’anomenada ‘sociovergència’, que suma 85 escons.

Escenaris oberts

Si bé el PSC aposta per reeditar el tripartit, el president de CiU ha començat avui mateix els contactes amb les altres forces per poder formar un govern ‘estable i eficaç’ i que tingui ‘capacitat d’interlocució amb el govern espanyol per a desplegar l’estatut’, segons que ha dit Josep Antoni Duran i Lleida. Així, Artur es reunirà demà mateix amb Montilla i la setmana que ve, amb Carod-Rovira. Recordem que ahir Mas ja va advertir que caldria ‘un diàleg intens’ amb la resta de formacions polítiques per a formar un ‘govern fort, estable i que prengui decisions’.

Per la seva banda, el líder republicà no ha volgut descartar cap pacte a priori. Carod ha dit que ell mateix liderarà les negociacions post-electorals i ha demanat a CiU que expliqui quines opcions considera prioritàries. Amb paraules de Carod: ‘Correspon a CiU obrir el ball negociador i explicar quina música li agradaria que sonés’. El president d’ERC ha reiterat que, ara per ara, l’únic que descarten els republicans és entrar en un govern decidit des de Madrid. Carod també ha dit que començarà, de seguida, converses amb el PSC i ERC, probablement abans de reunir-se amb Artur Mas.

D’altra banda, el líder d’ICV, Joan Saura, aposta de totes totes per un nou tripartit. Saura considera que els resultats a les urnes demostren la ‘ratificació’ d’un govern progressista i d’esquerra i ha demanat que la negociació es faci des de Catalunya, de manera ‘ràpida i sensata’.

Enllaços
Webs dels partits: CiU, PSC, ERC, PP, ICV, Ciutadans.
Enquesta i fòrum de VilaWeb: Quin govern us agradaria a la Generalitat de Catalunya?
Portada especial de VilaWeb amb motiu de les eleccions al Parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any