Terricabras, la filosofia a l’abast dels ciutadans

  • Editorial Mina treu una nova col·lecció a partir d'uns cursos donats a la web de Josep-Maria Terricabras

VilaWeb
Redacció
31.10.2006 - 19:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’han presentat els dos primers títols d’una nova col·lecció de l’editorial Mina, ‘Filosofia x ciutadans’, ideada i dirigida pel filòsof Josep-Maria Terricabras (a la foto). La proposta va néixer com un curs dins el seu portal www.terricabras-filosofia.info. El primer volum és dedicat a la comunicació: ‘Què ens expliquen? Com interpretar la informació’. I el segon als valors: ‘Què ens mou? 6 valors a debat’.Terricabras: ‘Sóc una persona interessada en apropar el pensament als ciutadans. La gent es pensa que els filòsofs entenen les coses incomprensibles. No, la claredat és fonamental, és un valor substantiu, no és un valor afegit. Per això una de les meves dèries és fer transparents els arguments foscos. En aquest sentit, jo em declaro un filòsof superficial, que vol dir que tinc la voluntat de portar les idees de la profunditat a la superfície’.

Des d’aquesta perspectiva, Josep-Maria Terricabras va obrir un curs per internet que va titular ‘Filosofia x ciutadans’: va començar per triar el tema de la comunicació, sota el títol: ‘Què ens expliquen? Com interpretar la informació’ i va demanar que participessin en la reflexió Salvador Alsius, Isidoro Arroyo, Arcadi Espada i Josep Gifreu. La iniciativa va funcionar i el segon curs es va dedicar a ‘Què ens mou? 6 valors a debat’, amb articles de Joan Corbella (la felicitat), Lluís Maria Xirinachs (la no-violència), Josep Maria Esquirol (la llibertat), Ferran Sáez Mateu (la democràcia) i Terricabras (la igualtat i la solidaritat). El material que en va sortir ara ha estat revisat pels autors i és el que es publica en aquests llibres.

El proper títol també anirà sobre els valors i després els temes no són tancats, però Terricabras en té una bona llista de possibles: ecologisme, feminisme, laïcisme, la bona educació, el civisme…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any