El Col·legi de Periodistes condemna els incidents d’ahir al míting del PSC

  • Periodistes retinguts, abusos de poder i persones expulsades

VilaWeb
Redacció
31.10.2006 - 18:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de Defensa del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha emès un comunicat de repulsa pels incidents d’ahir al míting final del PSC, en que el servei de seguretat de La Moncloa va retenir, durant una hora, el periodista del diari Berria, Martxelo Otamendi, i va tractar de males maneres el seu company del Diari de Balears, Pere Muñoz, per parlar en català. El Col·legi considera del tot ‘arbitrària’ l’actuació policial i expressa la ‘més enèrgica protesta’.Seqüència dels fets

Quan Otamendi va voler entrar al Palau Blau-grana amb la seva acreditació de periodista, quatre persones del servei de seguretat de Zapatero, que no es van identificar, li van demanar un document d’identitat i el feren esperar un quart. Després, el feren passar a una habitació, li van prendre la documentació i la llibreta en què anota els apunts i ho van fotocopiar tot. Tot això sense identificar-se. Després de fer-lo esperar una hora, el deixaren entrar. Otamendi es va manifestar indignat pel tracte rebut i pel fet que haguessin copiat el seu bloc, on tenia apuntats telèfons, converses i notes privades sobre el seguiment de la campanya. Al final de tot, dues noies del servei de premsa del PSC li van fer arribar disculpes.

Un altre periodista que va passar una mala estona a l’entrada del Palau Blau-grana fou el corresponsal del Diari de Balears, Pere Muñoz, que casualment té un segon cognom basc. A l’hora d’acreditar-se, es va adreçar als policies del servei de seguretat en llengua catalana i aquests li van respondre que parlés en castellà per educació i se li van encarar amb actitud pinxesca. Aquest és un fragment de la crònica, en primera persona, que Muñoz publicarà demà al Diari de Balears: ‘De fet, a l’entrada, supòs que en veure el meu segon llinatge, i que parlava amb en Martxelo Otamendi, em feren esperar ‘perquè no era acreditat’, mentre que altres companys, tampoc acreditats, passaven sense cap problema. Em revisaren les maletes, em feren obrir l’ordinador i posar-lo en marxa i em demanaren per quart pic el nom del meu diari. En respondre ‘Diari de Balears’, em feren repetir; ‘Diari de Balears’ vaig tornar dir, i m’exigiren que parlàs en castellà ‘si tenia una mica d’educació’. I en afirmar que el nom del diari és Diari de Balears em contestaren ‘no te pases, guapito, si quieres entrar. A ver si aprendes que cuando te hablan en castellano es de buena educación contestar en castellano’.

Discurs de ZP interromput

Aquests no foren pas els únics incidents del míting. Mentre parlava el president Zapatero, una noia que seia darrere seu, entre els joves que fan de claca a tots els mítings, va desplegar una pancarta que denunciava les tortures contra els joves de Torà. El servei de seguretat li va arrabassar la pancarta i la féu fora entre els xiulets del públic.

Els qui no van interrompre cap discurs, però que també van tenir maldecaps amb els serveis de seguretat, foren uns membres de la plataforma AVE Litoral. Havien col·locat unes pancartes amb el text ‘No volem l’AVE pel centre de la ciutat’ en una barana, enmig de l’aprovació dels assistents que els envoltaven, però al cap de poc foren expulsats de forma violenta del Palau Blau-grana i les pancartes foren retirades.

Enllaços
Avui: El director de ‘Berria’, retingut per la policia.
El Punt: Seguretat de La Moncloa reté prop d’una hora Martxelo Otamendi.
Diari de Balears: Manca de mà esquerra en el míting central del PSC i efecte Zapatero (article signat per Pere Muñoz).
Berria: Espainiako Poliziak ordubetez atxikia izan du Martxelo Otamendi.
EITB: La Policía española retuvo durante una hora al periodista Martxelo Otamendi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any