Míting final accidentat del PSC a Barcelona

  • Periodistes retinguts, abusos de poder i persones expulsades

VilaWeb
Redacció
30.10.2006 - 20:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos periodistes, si més no, han tingut maldecaps avui al vespre a l’hora d’entrar al Palau Blau-grana de Barcelona per assistir al míting de final del PSC: l’un, Martxelo Otamendi, director del diari basc Berria, i l’altre, Pere Muñoz, corresponsal del Diari de Balears. El servei de seguretat del president espanyol, Rodríguez Zapatero, ha retingut Otamendi durant una hora i ha tractat Muñoz amb males maneres perquè parlava en català.Seqüència dels fets

Quan Otamendi ha volgut entrar al Palau Blau-grana amb la seva acreditació de periodista, quatre persones del servei de seguretat de Zapatero, que no s’han identificat, li han demanat un document d’identitat i l’han fet esperar un quart. Després, l’han fet passar a una habitació, li han pres la documentació i la llibreta en què anota els seus apunts i ho han fotocopiat tot. Tot això sense identificar-set. Després de fer-lo esperar una hora, l’han deixat entrar. Otamendi s’ha mostrat indignat pel tracte rebut i pel fet que haguessin copiat el seu bloc, on tenia apuntats telèfons, converses i notes privades sobre el seguiment de la campanya. Al final de tot, dues noies del servei de premsa del PSC li han fet arribar disculpes.

Un altre periodista que ha passat una mala estona a l’entrada del Palau Blau-grana és el corresponsal del Diari de Balears, Pere Muñoz, que casualment té un segon cognom basc. A l’hora d’acreditar-se, s’ha adreçat als policies del servei de seguretat en llengua catalana i aquests li han respost que parlés en castellà per educació i se li han encarat amb actitud pinxesca. Aquest és un fragment de la crònica, en primera persona, que Muñoz publicarà demà al Diari de Balears: ‘De fet, a l’entrada, supòs que en veure el meu segon llinatge, i que parlava amb en Martxelo Otamendi, em feren esperar ‘perquè no era acreditat’, mentre que altres companys, tampoc acreditats, passaven sense cap problema. Em revisaren les maletes, em feren obrir l’ordinador i posar-lo en marxa i em demanaren per quart pic el nom del meu diari. En respondre ‘Diari de Balears’, em feren repetir; ‘Diari de Balears’ vaig tornar dir, i m’exigiren que parlàs en castellà ‘si tenia una mica d’educació’. I en afirmar que el nom del diari és Diari de Balears em contestaren ‘no te pases, guapito, si quieres entrar. A ver si aprendres que cuando te hablan en castellano es de buena educación contestar en castellano’.

Discurs de ZP interromput

Aquests no han estat els únics incidents del míting. Mentre parlava el president Zapatero, una noia que seia darrere seu, entre els joves que fan de claca a tots els mítings, ha desplegat una pancarta que denunciava les tortures contra els joves de Torà. El servei de seguretat li ha arrabassat la pancarta i l’ha feta fora entre els xiulets del públic.

Els qui no han interromput cap discurs, però que també han tingut maldecaps amb els serveis de seguretat han estat uns membres de la plataforma AVE Litoral. Havien col·locat unes pancartes amb el text ‘No volem l’AVE pel centre de la ciutat’ en una barana, enmig de l’aprovació dels assistents que els envoltaven, però al cap de poc han estat expulsats de forma violenta del Palau Blau-grana i les pancartes han estat retirades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any