(31/10) Xaló investigarà les restes de l’alqueria de Joanot Martorell per a protegir-les

  • L'ajuntament està elaborant una llista de béns patrimonials per a la seua preservació

VilaWeb
Redacció
30.10.2006 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alcalde de Xaló, Cèsar Sivera, del Bloc, va anunciar ahir que l’arqueòleg municipal iniciarà una investigació per a aclarir el valor de les restes de l’alqueria del segle XV que pertanyia a l’escriptor de Tirant lo Blanc, Joanot Martorell. El nacionalista va assegurar que l’Ajuntament de Xaló té constància que hi ha un forn de calç en esta partida i està en tràmit de protecció per a evitar que possibles construccions danyen esta edificació.

De fet, l’equip de govern està duent a terme l’elaboració d’un inventari de béns municipals dignes de preservació pel seu valor patrimonial. I, entre ells, està el forn de calç que, segons els experts consultats, formava part de l’alqueria de l’escriptor de Tirant lo Blanc.

L’alcalde de Xaló va afirmar ahir amb rotunditat que si hi ha alguna resta constatable d’haver pertangut a l’antiga alqueria es protegirà amb totes les garanties. I per a això, l’arqueòleg municipal ja s’ha posat mà a l’obra per a iniciar l’estudi pertinent.

D’altra banda, Sivera va recordar que tot el municipi de Xaló compta amb cases tradicionals que es dedicaven a la pansa i que es caracteritzen per tindre riurau. No obstant, això no significa que el desenvolupament d’un pla urbanístic vaja a danyar estes edificacions. L’alcalde va assegurar ahir que tots els riurau seran preservats de futures construccions i va acusar a l’associació de veïns del Camí del Cementeri d’actuar de mala fe.

En este sentit, el primer edil va acusar ahir a l’associació veïnal de mentir perquè el forn de calç no està dins de la unitat d’execució del Camí del Cementeri encara que va reconéixer que sí ho està en una zona on s’ha presentat un altre projecte urbanístic fins al moment paralitzat.

No obstant, almenys un dels corrals i una vivenda reconstruïda que podria tindre restes de l’antiga alqueria de la família Martorell -pendent d’estudis- estan afectats pel PAI del Camí del Cementeri.

L’alcalde va instar a comentar en el Consell de Cultura els béns dignes de protecció com els de l’alqueria perquè eixe és el lloc idoni per a fer-lo.

L’alcalde assegura que l’acord no passa per paralitzar el PAI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any