Els partits deixen per escrit el seu grau de compromís lingüístic

  • Tots, menys el PP, responen un plec de trenta-una propostes de la Plataforma per la Llengua

VilaWeb
Redacció
27.10.2006 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena campanya electoral, la Plataforma per la Llengua ha fet arribar per carta als cinc partits polítics un recull de trenta-una mesures per millorar l’ús del català, en l’àmbit social, cultural, polític i econòmic. ERC està d’acord amb totes les propostes. CiU i Iniciativa en defensen la gran majoria, amb alguns matisos, i el PSC ha evitat posicionar-se sobre cada mesura concreta i ha expressat la necessitat de fer un debat més ampli sobre la matèria. El PP ni tan sols ha contestat la carta.Les propostes de la Plataforma inclouen des de legislar perquè tots els productes que es distribueixen a Catalunya s’etiquetin en català, que les pel·lícules doblades i substitulades en català s’exhibeixin en les mateixes condicions que aquelles en castellà, que els mitjans de comunicació públics fomentin la publicitat en català, que la nostra llengua sigui oficial a la Unió Europea i que els funcionaris coneguin el català.

Aprovat amb nota

El grup d’ERC ha contestat que està d’acord amb totes les propostes, sense entrar a valorar-les una per una, i les ha qualificat de rigoroses, engrescadores i plenes de sentit comú. CiU i Iniciativa, en canvi, hi han fet algunes esmenes. Els dos partits estan d’acord amb pràcticament la majoria de punts però admeten que alguns els veuen difícils de complir o que, més enllà dels esforços de l’administració, són les empreses les que han d’apostar per fer-los possible.

Per exemple, CiU veu difícil la proposta que parla de regular perquè la publicitat als mitjans de comunicació públics sigui en català, i aposta per donar facilitats als anunciants perquè apostin per la nostra llengua (per exemple, serveis de traducció). També sobre aquest punt, ICV està més d’acord en incentivar els anunciants. CiU també veu complicat aconseguir que tots els telèfons mòbils incorporin la llengua catalana i, pel que fa al cinema en català, creu que a més de les subvencions públiques és bàsic arribar a un acord amb les distribuïdores.

A banda dels matisos, Iniciativa no accepta dos punts: el que aposta per subvencionar només les publicacions que editen el 60% en català i el que proposa que el coneixement del català sigui necessari per obtenir un permís de treball. Un punt, aquest últim, que CiU diu que no es pot complir perquè la Generalitat no hi té competència.

L’ambigüitat del PSC

El PSC ha evitat valorar cada proposta i s’ha limitat a dir que les mesures de la Plataforma són importants, però cal una reflexió més àmplia. Els socialistes han remès a la Plataforma les seves propostes elecorals en matèria lingüística.

Enllaços
Propostes de la Plataforma per la Llengua (pdf).
Respostes dels partits polítics (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any