Notes de campanya

VilaWeb
Redacció
26.10.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla diu ara que darà suport al reconeixement de les seleccions esportives catalanes.

Josep-Lluís Carod-Rovira fixa les condicions per a pactar sense ‘tancar les portes a ningú’.

Artur Mas diu que CiU continuarà treballant fins a fer impossible que el tripartit sumi majoria.
Josep Piqué demana tolerància zero per a la immigració il·legal.

Joan Saura creu que governar amb CiU seria com ‘anar amb la guineu a criar gallines’.
Promesa nova

Entre les moltes promeses electorals que deixen anar els candidats a la presidència de la Generalitat n’hi ha una, si més no, de ben nova. José Montilla diu ara que abonarà el reconeixement de les seleccions esportives catalanes; que donarà suport a les federacions i als organismes internacionals de l’esport, que són ‘els qui tenen la darrera paraula’. Però, fa menys d’un mes, després del partit Catalunya-Euskadi, ell mateix, que no hi va assistir, va dir que hi havia coses més importants i que no era bo de barrejar política i esport.

Reaccions a l’enquesta del CIS

Tots els partits han reaccionat a l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre la intenció de vot, feta pública ahir. L’enquesta pronostica una àmplia victòria de CiU, que aconseguiria de cinquanta a cinquanta-dos diputats, i deixaria en segon lloc el PSC, amb trenta-nou. ERC n’aconseguiria vint-i-un (dos menys dels que tenia), el PP, tretze o catorze, (en tenia quinze) i Iniciativa, deu o onze (en tenia nou).

L’enquesta atorga la victòria a CiU, però també revela que el tripartit pot constituir una majoria absoluta. Per això Artur Mas ha dit que continuaria treballant fins a fer impossible que el PSC, ERC I ICV puguin governar plegats.

José Montilla ha manifestat que confiava que els resultats de l’1 de novembre fossin millors que no els de les enquestes, però, posant-hi una mica d’humor, s’ha declarat convençut que al final guanyaria, car ha comparat les eleccions a una cursa, en què, encara que hi hagi corredors favorits, al final sempre n’hi ha un que avança per l’esquerra i se situa primer.

Les condicions de Carod

El candidat d’ERC creu que després de les eleccions s’haurà de pactar, inevitablement, i que la seva formació no tancarà la porta a res, perquè ‘no hi ha res escrit’. Això sí, perquè ERC doni suport a CiU o al PSC, proposa un mínim de cinc condicions: aprovar l’Oficina Antifrau per a garantir transparència absoluta en els comptes públics; reclamar que la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes) permeti a Catalunya de recaptar tots els impostos; defensar que la Generalitat pugui convocar referèndums; donar suport a les PIME i no retrocedir gens en les polítiques socials impulsades durant l’última legislatura.

Per Iniciativa, el candidat Joan Saura ha fet una lectura positiva de l’enquesta, tant perquè dóna més escons que ara a la seva formació com perquè permet un nou tripartit.

El portaveu del PP, Daniel Sirera, ha dit que l’enquesta fa veure que després de les eleccions, caldran pactes.

Enllaços
Blocs de MésVilaWeb: Els Països Catalans i el món des de Vic, Marcús.
Distribució dels escons al Parlament després de les últimes eleccions.
Especial de VilaWeb: Eleccions al Parlament de Catalunya 2006.
Enquesta de VilaWeb: Com veieu la campanya electoral a la presidència de la Generalitat?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any