Els partits prenen nota de l’enquesta del CIS

  • El sondeig pronostica una àmplia victòria de CiU

VilaWeb
Redacció
25.10.2006 - 14:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits han reaccionat a l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre la intenció de vot per a les eleccions de l’1 de novembre. El sondeig pronostica una àmplia victòria de CiU, que aconseguiria de cinquanta a cinquanta-dos diputats, i deixa en segon lloc el PSC, amb trenta-nou. Artur Mas ha alertat als seus votants que no ho té tot guanyat i José Montilla ha dit que confia que els resultats siguin millors que les enquestes.La mateixa enquesta atorga vint-i-un diputat a ERC (dos menys dels que tenia), tretze o catorze al PP (en tenia quinze) i deu o onze a Iniciativa (en tenia nou). Si aquestes previsions fossin correctes, tindríem un mapa post-electoral en què CiU disposaria d’onze a tretze diputats més que no pas el PSC. En canvi, dels altres tres grups, Esquerra i el PP perdrien un cert pes electoral i Iniciativa en guanyaria una mica. Amb aquestes xifres, CiU podria governar amb majoria absoluta amb PSC i ERC, i el tripartit també es podria reeditar.

És per això que Artur Mas ha dit que CiU ha de continuar treballant per impedir que després de les eleccions el tripartit pugui sumar majoria absoluta. Per la seva banda, el número dos d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha admès que els republicans hauran d’entendre’s ‘amb qui sigui’ i ha afegit que hauran de pactar ‘amb el cap i no amb l’estómac’.

Per part d’Iniciativa, el candidat Joan Saura, ha fet una lectura positiva de l’enquesta, tant perquè dóna més escons que ara a la seva formació com perquè permet un nou tripartit. I el portaveu del PP, Daniel Sirera, ha dit que l’enquesta revela que després de les eleccions, caldran pactes.

La sociovergència, opció preferida

Precisament sobre els pactes post-electorals, segons les dades del CIS, la majoria d’enquestats (un 25%) prefereix un govern entre CiU i PSC. L’opció de pacte entre CiU i ERC la prefereixen el 20% d’enquestats, la mateixa xifra que aposta pel tripartit.

Enllaços
Pàgina del Centre d’Investigacions Sociològiques amb les dades detallades de l’enquesta.
Distribució dels escons al Parlament després de les últimes eleccions.
Blocs de MésVilaWeb: Els Països Catalans i el món des de Vic, Marcús.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any