El PEN català homenatjarà Anna Politkòvskaia el Dia de l’Escriptor Empresonat

  • El Saló del Llibre de Barcelona en publicarà una selecció de textos traduïts al català

VilaWeb
Redacció
19.10.2006 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 15 de novembre, Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, el PEN Català homenatjarà la periodista russa Anna Politkòvskaia, assassinada el 7 d’octubre per haver denunciat les atrocitats de la guerra de Txetxènia. Les federacions del PEN Internacional de tot el món li dedicaran un record. A més, a final de novembre s’editarà un opuscle amb textos de Politkòvskaia traduïts al català, en ocasió del segon Saló del Llibre de Barcelona.El PEN català va portar Anna Politkòvskaia dues vegades a Barcelona. Carles Torner, membre del PEN Català i del comitè dels escriptors empresonats, la va tractar en força més ocasions. Diu: ‘Ha estat un assassinat brutal, molt trasbalsador, que revela un futur terrible: fins on pot arribar el discurs antiterrorista. Les dades demostren que les polítiques antiterroristes han reduït la llibertat d’expressió i han fet créixer el nombre d’escriptors empresonats, perseguits i assassinats. En tenim molts exemples: el més a prop nostre va ser el tancament del diari basc Egunkaria; el més extrem, la censura de Putin, president de Rússia, sobre la guerra de Txetxènia, contra la qual va lluitar l’Anna. Per tant, els actes de record i d’homenatge a l’Anna Politkòvskaia tenen, per una banda, una raó emotiva i, per una altra, volen ser una denúncia d’aquesta situació de repressió de la llibertat d’expressió a tot el món’.

Explica Torner: ‘Nosaltres vam portar a Barcelona l’Anna Politkòvskaia, com van fer molts altres centres del PEN, justament per convertir-la en una figura internacional i evitar això que desgraciadament ha acabat passant. Era una gran intel·lectual que va reflexionar i denunciar la repressió de Putin per a sotmetre la societat russa’.

Una carta a l’Anna

Carles Torner va publicar l’any passat el llibre ‘L’arca de Babel‘ (Proa), on aplega les cartes que va escriure a trenta-cinc dones de tot el món, moltes compromeses amb causes humanitàries i moltes també perseguides per aquesta raó. En una de les cartes, adreçada a Anna Politkòvskaia, parla de la primera vegada que la va conèixer a Londres, i de la seva denúncia de les atrocitats de l’exèrcit rus i també de la tortura i del segrest pels guerrillers txetxens. La carta, que podeu llegir íntegra, es titula ‘Infants txetxens cauen amunt‘.

Els homenatges a Anna Politkòvskaia s’han anat succeint. Un dels primers es va fer l’endemà de l’assassinat a la Fira de Frankfurt. La fira internacional del llibre va improvisar, el dia de la clausura, un acte molt emotiu. Hi van parlar una desena de persones que havien conegut la periodista: Carles Torner, l’editora francesa de Politkòvskaia, el president del PEN noruec, el representant de Memorial, Moris Farhi, novel·lista britànic, jueu d’origen turc i antic president del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional, i algunes més. La pàgina de la fira n’ha deixat constància.

Enllaços
Carta de Carles Torner a Anna Politkòsvkaia, ‘Infants txetxens cauen amunt‘, que forma part del llibre ‘L’arca de Babel’.
L’última entrevista amb Anna Politkòvskaia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any