EU i ERC consideren una rebequeria el recurs del govern valencià contra l’estatut

  • El govern balear i l'aragonès també n'han presentat un

VilaWeb
Redacció
19.10.2006 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Unida i Esquerra Republicana del País Valencià han coincidit a considerar una rebequeria el recurs d’inconstitucionalitat que el govern de Francesc Camps ha presentat contra l’estatut català. Tots dos grups creuen que el PP ha actuat així perquè la reforma catalana és ‘molt millor’ que no pas la valenciana. Segons el govern valencià, l’estatut atempta contra els drets dels valencians, en qüestions ‘tan fonamentals com el finançament i l’aigua’.El portaveu valencià, Vicente Rambla, ha dit que l’estatut català establia la limitació de futurs transvasaments d’aigua i que això contravenia les disposicions de la constitució espanyola.

Ara, la coordinadora d’EUPV, Glòria Marcos, ha demanat al govern de Francesc Camps que retirés el recurs contra l’estatut català. I el grup d’ERPV ha demanat a l’executiu que expliqui als valencians per què el PP i el PSOE van renunciar a tenir un sistema de finançament més just.

Recursos de les Illes i l’Aragó

El govern de les Illes i el de l’Aragó també presenten sengles recursos d’inconstitucionalitat contra l’estatut perquè consideren que la Generalitat s’apropia l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Per més que la ministra espanyola de Cultura, Carmen Calvo, vagi dir dilluns que estava convençuda que l’any vinent es constituiria el patronat de l’Arxiu, encara hi ha desavinences importants sobre la qüestió.

Dificultats per al patronat de l’Arxiu

El govern aragonès no accepta que l’estatut consideri la documentació de la Corona part integrant del sistema d’arxius de Catalunya, ans sosté que és un fons indivisible que ha de ser gestionat per Catalunya, les Illes, el País Valencià, l’Aragó i el govern espanyol.

Representants dels governs del País Valencià, les Illes, Catalunya i l’Aragó van acordar el juliol de constituir un patronat per a gestionar l’arxiu. Llavors els consellers de les Illes i de l’Aragó es van avenir a no presentar el recurs d’inconstitucionalitat contra l’estatut, però finalment els governs de Jaume Matas i de Marcel·lí Iglesias l’han presentat.

Enllaços
Article 127 de l’estatut de Catalunya, motiu del recurs presentat pel govern de les Illes i pel de l’Aragó.
Fons de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
Comunicat de Glòria Marcos demanant al Consell que retiri el recurs contra l’estatut.
Europa Press: El Consell presenta un recurs d’inconstitucionalitat contra l’estatut català perquè ‘atempta’ contra els drets dels valencians.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any