CiU i ERC volen ressuscitar el DURSI amb competències en innovació

  • Els partits presenten el programa de recerca, desenvolupament i innovació

VilaWeb
Redacció
17.10.2006 - 17:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Toni Castellà (CiU), Montserrat Capdevila (PSC), Manel Balcells (ERC), Santi Rodríguez (PP) i Lluís Postigo (ICV) han explicat avui a migdia les propostes de cada partit quant a recerca, desenvolupament i innovació per a la pròxima legislatura. Una de les diferències més grans entre els representants d’aquests partits és la posició presa respecte del desaparegut Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI).Les diferències han aparegut durant el debat fet al Parc Científic de Barcelona. En efecte, Toni Castellà i Manel Balcells són partidaris de ressuscitar el DURSI i, a més, de dotar-lo de competències en innovació, però Montserrat Capdevila, del PSC, creu que això és una qüestió operativa. Si la recerca, ha dit, és una matèria present a molts departaments, el mateix departament que s’encarrega d’escoles i instituts pot gestionar les universitats.

Per Manel Balcells, no es pot tractar adequadament la recerca, si les universitats depenen del mateix departament que dirigeix ensenyament, que ja és un àmbit prou laboriós. Com a exemple, el conseller d’Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo, ha tingut tanta feina amb la introducció de la sisena hora a les escoles que des del nomenament no s’ha reunit ni una vegada amb els rectors de les universitats de Catalunya.

La innovació al DURSI

CiU i ERC coincideixen a donar més competències al nou DURSI en qüestió d’innovació, però divergeixen a l’hora de concretar-les. Per Toni Castellà, el DURSI hauria de tenir totes les competències d’innovació, ara dependents d’indústria, llevat de les que tan sols concerneixen les empreses. Segons Manel Balcells, en canvi, el DURSI hauria de gestionar l’organisme encarregat de la innovació (el CIDEM) ensems amb Indústria.

Els sectors estratègics de la recerca

Per Lluís Postigo, d’ICV, els sectors estratègics de la recerca que s’han d’impulsar són, sobretot, els que tenen a veure amb el medi i amb les energies renovables; pels altres partits, en canvi, haurien de ser les tecnologies de la informació i les comunicacions. Concretament, Balcells ha insistit molt en nanotecnologia, biomedicina i tecnologies agroalimentàries.

El pressupost de la investigació

Sigui com sigui, tots els grups coincideixen en la necessitat de més cooperació entre les empreses i els investigadors perquè la recerca es tradueixi en un augment de patents i produeixi uns beneficis equivalents al grau de la recerca. També han exposat la necessitat de continuar augmentant el pressupost de la recerca, de manera que al 2008 arribi el 2% del PIB, encara que, per Santi Rodríguez, del PP, al 2010 s’haurien de poder assolir els compromisos de Lisboa, que proposen un 3% del PIB dedicat a recerca. Per Toni Castells aquesta fita no és realista, però potser sí que es podria arribar al 2,5%.

Enllaços
Especial de VilaWeb: Eleccions al Parlament de Catalunya 2006.
Enquesta de VilaWeb: Com veieu la campanya electoral a la presidència de la Generalitat?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any