Piqué diu que el compromís notarial de Mas és una mostra de sectarisme

  • Sala i Martín fa pública la versió íntegra de l'entrevista amb Montilla

VilaWeb
Redacció
16.10.2006 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer dia de la campanya electoral, el candidat de CiU, Artur Mas, ha signat davant de notari vint-i-un compromisos electorals (pdf), entre els quals hi ha el de no fer cap pacte, ja sigui permanent o estable, amb el Partit Popular, i el de renunciar a la presidència de la Generalitat si CiU no guanya les eleccions. El candidat del PP, Josep Piqué, creu que aquesta signatura és una ‘mostra de sectarisme i de debilitat’ de Mas.El líder d’ICV, Joan Saura, també ha criticat el gest d’Artur Mas i ha dit que ‘ho fa perquè ell mateix sap que ningú no el creu’.

Per la seva banda, el candidat del PSC, José Montilla, ha reptat a CiU a retirar l’esmena a la totalitat al projecte de pressupostos generals de l’estat, que es comencen a debatre demà al congrés espanyol. Segons Montilla, si CiU no retira l’esmena el seu vot coincidirà amb el PP, fet que incompleix el compromís adoptat avui davant de notari.

Contracte amb els catalans

Amb aquest ‘contracte amb els catalans’, segons paraules d’Artur Mas, CiU vol recuperar la credibilitat que, al seu parer, ha perdut la política. El candidat de la federació nacionalista diu que d’aquesta manera els ciutadans saber exactament ‘què es farà amb el seu vot’ i ‘passar comptes’ d’aquí a quatre anys. Els vint-i-un compromisos impliquen una inversió de 1.200 milions d’euros. El document inclou, per exemple, l’eliminació de l’impost de successions i donacions, el desplegament total dels Mossos d’Esquadra el 2008 i la creació d set mil policies més, i ajuts per al lloguer i per fomentar la natalitat. CiU enviarà cinc milions de còpies del document a les llars catalanes.

Comencen quinze dies d’intensitat política

A banda de l’acció de CiU, avui José Montilla fa els primers actes de campanya a Cornellà i a Santa Coloma de Gramenet; Carod, a Barcelona i a Figueres; Josep Piqué es reuneix amb els presidents de la Generalitat valenciana i del govern de les Illes, Francesc Camps i Jaume Matas, i Joan Saura fa un acte a Barcelona.

La campanya ha començat tensa per la incertesa sobre quin govern es podrà formar. Totes les enquestes donen la victòria a CiU però també assenyalen que el tripartit podria tornar a sumar. A això, cal afegir la polèmica pel DVD contra el tripartit que CiU va repartir ahir en diversos diaris, que ha causat l’enuig dels partits d’esquerres.

Segons dades de CiU, des que van penjar el DVD a la seva pàgina web, divendres a la tarda, s’han registrat 53.334 descàrregues, i ahir ConfidencialCat es va situar al catorzè lloc dels vídeos més vistos del món. La federació nacionalista també ha constatat que han incrementat en sis mil les visites diàries a la seva pàgina d’internet, passant de les tres mil a les nou mil.

Una entrevista tensa

La Vanguardia publica avui una dura entrevista entre l’economista Xavier Sala i Martín i el candidat del PSC José Montilla. La trobada va ser molt tensa i el diari no n’ha publicat les frases finals, segons diu Sala i Martín. L’entrevistador ho ha fet penjant-la al seu web, on també hi ha posat la versió en àudio i s’escolta Montilla qualificant de ‘sectari’ el seu entrevistador i preguntant-li ‘però tu què t’has cregut?’.

Enllaços
Document amb els 21 compromisos (en pdf) que Artur Mas ha signat davant de notari.
ENTREVISTES ESPECIALS DE VILAWEB TV: Artur Mas | José Montilla | Josep-Lluís Carod-Rovira | Josep Piqué | Joan Saura |
Especial de VilaWeb sobre les eleccions al Parlament.
Web especial de la Generalitat de Catalunya sobre les eleccions de l’1 de novembre.
Webs dels partits: CiU | PSC | ERC | PP | IC-V.
Bloc de Saül Gordillo: Montilla: “Ets un sectari. Què t’has cregut!”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any