Notícies

Dijous  12.10.2006  13:11

L'escriptor turc Orhan Pamuk guanya el Nobel de Literatura

Ha criticat obertament la política turca contra els pobles armeni i kurd

Men?ame
 

L'escriptor turc Orhan Pamuk és el guanyador del Premi Nobel de Literatura del 2006, fet públic avui, a la una del migdia. L'acadèmia sueca l'hi ha atorgat perquè, 'en la recerca de l'ànima malenconiosa de la seva vila natal, ha trobat noves imatges espirituals per al combat i la barreja de cultures'. Pamuk ha estat una de les veus més crítiques de la política turca contra els pobles armeni i kurd. En català hi ha dos títols seus traduïts.

Els llibres traduïts al català són 'El llibre negre' (1998, Edicions 62) i 'La nova vida' (2003, la Magrana). La Magrana treballa en la traducció d'una altra obra de Pamuk, que es diu 'Em dic roig' i que no es publicarà fins l'any vinent.
Orham Pamuk va néixer l'any 1952 a Istambul. Amb una desena de llibres a l'espatlla, ha esdevingut una de les veus literàries turques més potents. La crítica ha valorat especialment el joc entre les identitats i el concepte de doble en les seves novel·les, que s'han traduït a una trentena de llengües. Entre els premis que ha guanyat darrerament hi ha el Médicis (2005) i el Méditerranée (2006).

Pamuk va ser el primer escriptor del món musulmà que va condemnar la persecució contra Salman Rushdie. I també va prendre posició a favor de Iasar Kemal, que fou reclamat per la justícia l'any 1995. Les acusacions contra Turquia pel genocidi del poble turc (fetes en un diari suís) van estar a punt de dur-lo als tribunals, però una campanya internacional ho va impedir. El narrador turc era un dels noms que més bona posició ocupaven a les travesses prèvies al lliurament del Nobel.