Notícies

Dilluns  09.10.2006  15:01

Rebutjat el recurs del PP contra la devolució dels papers de Salamanca

La Comissió de la Dignitat se n'alegra

Men?ame
 

El Tribunal Constitucional espanyol ha rebutjat el recurs d'empara que el PP va presentar contra la devolució a Catalunya dels papers espoliats per les tropes franquistes. La devolució va ser aprovada pel congrés espanyol a través d'un projecte de llei i el tribunal entén que la justícia no pot 'substituir els òrgans parlamentaris' a l'hora d'interpretar les normes jurídiques. Segons el tribunal, la demanda del PP està mancada de contingut constitucional.

El PP va presentar el recurs el juny de 2005 quan la mesa del congrés va acordar admetre a tràmit el projecte de llei de restitució dels documents a la Generalitat. Ara, després de conèixer el rebuig judicial, tots els partits catalans, excepte el PP, han defensat la llei aprovada al congrés i han recordat als populars que la devolució és un acte de justícia. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, considera que el tribunal ha deixat les coses a lloc.

Des del mes de gener passat, els documents estan a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès.

No han tornat tots els papers

La Comissió de la Dignitat considera que la decisió del Constitucional deslegitima l'actitud del PP i recorda que el procés de devolució dels documents espoliats encara continua obert. Encara no han estat retornats els documents de particulars i d'entitats, ni tampoc els arxius del País Valencià i les Illes.

Per cert que la Comissió de la Dignitat ha estrenat avui la pàgina web www.comissiodeladignitat.cat, que inclou informació i material gràfic de la devolució dels anomenats papers de Salamanca, així com del projecte de llei de la memòria històrica. A la pàgina web també hi trobareu informació sobre el llibre 'Volem els papers', editat en català i en anglès.