La UE exigeix al Kremlin que trobi immediatament els assassins de Politkovskaia

  • Commoció per la mort de la periodista més crítica amb el govern de Putin

VilaWeb
Redacció
08.10.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, el Consell d’Europa i Amnistia Internacional són algunes de les institucions que han exigit al govern rus que trobi ràpidament els responsables de la mort, ahir a Moscou, de la periodista Anna Politkovskaia, que va ser assassinada a trets al seu domicili. Politkovskaia ha estat una de les informadores més crítiques amb el govern rus de Vladímir Putin.Sobretot pel que fa a casos de corrupció i d’abusos de l’exèrcit a Txetxènia. La periodista, que treballava per al setmanari Nòvaia Gazeta, va ser objecte d’un intent d’enverinament fa dos anys i havia rebut nombroses amenaces.

Indignació

El president de torn de l’OSCE, Karel de Gucht, ha demanat avui a les autoritats russes que descobrissin el més aviat possible quins han estat els responsables de la mort de la periodista; el comissari europeu dels drets humans, Thomas Hammarberg, ha dit que aquest assassinat palesa una gran crisi de la llibertat d’expressió a Rússia. De la seva banda, el secretari general del Consell d’Europa, Tery Davis, ha exigit que s’aclareixin ràpidament les circumstàncies de la mort de Politkovskaia.

A més, la Federació Internacional de Periodistes ha dit que l’assassinat era un acte indignant i ha exigit al govern rus que l’investigués immediatament.

Periodista reconeguda

Anna Politkovskaia, que ha estat guardonada amb premis internacionals com l’Olof Palme, va participar en la negociació amb els segrestadors del teatre Dubrovka de Moscou el 2002 i va denunciar que el govern rus la va enverinar durant el segrest de l’escola de Beslan.

La periodista va visitar Barcelona el 2002, convidada pel PEN Club Català, i també el 2004, on va participar en el diàleg el Valor de la Paraula del Fòrum.

Enllaços
Nòvaia Gazeta: web especial.
Blocs de MésVilaWeb: Mails per a Hipàtia, Plagueta de Bord, Els dies i les dones i Coc Ràpid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any