‘Cultura catalana singular i universal’, lema de Frankfurt 2007

  • VilaWeb ofereix en pdf el text íntegre del discurs de Biel Mesquida en la presentació del programa de la delegació catalana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2006 - 13:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Cultura catalana singular i universal’ és el lema de la cultura catalana, convidada d’honor de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt del 2007. La delegació catalana, presidida pel conseller Ferran Mascarell, hi ha presentat el programa d’actes. A la presentació, el Premi Nacional de Cultura 2005, Biel Mesquida, ha glossat (pdf) el paper de la cultura i la literatura de cap a cap de la història. També s’hi ha presentat el logotip (imatge), obra de Miquel Barceló.El discurs de Mesquida es titula ‘Un escriptor europeu en llengua catalana diu’, que és com ell s’ha presentat en públic. Mesquida ha reivindicat ‘la llengua i la literatura que s’escriu en aquesta llengua com dos elements fonamentals de la nostra identitat com a poble’. Tot seguit ha recordat Ramon Llull i ha alertat sobre l’actual tendència del món global a devaluar les llengües minoritàries, ‘en una societat que no té consciència del valor de la literatura ni de la cultura humanística en la formació de les persones’. L’escriptor mallorquí ha acabat amb una declaració d’amor: ‘Estim la llengua catalana com a eina que m’ajuda a viure, com un tresor únic i fràgil que cal vivificar i preservar, perquè sabem, científicament i tot, que la diversitat lingüística ens fa més oberts, més sensuals, més savis i més saludables’.

L’Institut Ramon Llull ha incorporat tota la informació disponible a la pàgina www.frankfurt2007.cat, que anirà informant de les activitats relacionades amb l’esdeveniment.

El programa

La Fira del Llibre de Frankfurt del 2007 es farà del 10 al 14 d’octubre. A l’espai Fòrum de la Fira hi haurà una exposició, titulada, provisionalment, ‘La cultura catalana avui’ i estructurada en tres grans apartats: la cultura catalana en l’actualitat, mil anys de llengua i literatura catalanes i la indústria editorial del país.

Al Fòrum, s’hi faran debats i presentacions que l’Institut Ramon Llull organitzarà amb les editorials catalanes. Però la cultura catalana també serà present en alguns altres llocs de la ciutat. Per exemple, hi haurà una mostra d’art romànic i gòtic al museu Staedel; l’art de la segona meitat del segle XX del fons del Macba al Kuntsverein i Portikus (centre municipal d’art contemporani) i exposicions de fotografia actual catalana al Museu de Fotografia.

El concert inaugural serà un espectacle únic coordinat per Joan Ollé, que reunirà una colla d’artistes catalans a l’escenari de la Sala Gran de l’Alte Oper de Frankfurt. A més, també hi actuaran Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya, Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda, en un concert conjunt a l’entorn de poetes catalans, i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Més encara, coincidint amb la publicació alemanya de ‘Tirant lo Blanc’, a la Sala Gran del Schauspielhaus, s’hi escenificarà una adaptació del text de Joanot Martorell, obra de Josep M. Benet i Jornet i de Calixto Bieito. També hi haurà un cicle de dansa contemporània amb la participació de cinc companyies catalanes al Mousontourm i un cicle de cinema al Museu de Cinema.

800 anys de literatura catalana

Coincidint amb l’acte, la Institució de les Lletres Catalanes ha presentat un opuscle de poesia catalana i alemanya, constituït per una sèrie de quatre postals dissenyada per Víctor Oliva. Sota el lema ‘Dues poesies, un sol llenguatge/Zwei Lyriken, eine einzige Sprache’, s’hi relacionen les literatures catalana i alemanya a base de traduccions de Goethe, Hölderlin, Rilke i Brecht fetes per Joan Maragall, Carles Riba, Joan Vinyoli i Feliu Formosa. La Institució de les Lletres Catalanes també presentarà l’exposició virtual ‘800 anys de literatura catalana‘. D’antuvi, la mostra serà en català, anglès i alemany, però hi ha previst d’ampliar-la a set llengües més.

Enllaços
Discurs de Biel Mesquida: Un escriptor europeu en llengua catalana diu (pdf, en quatre idiomes).
Web de la Fira del Llibre de Frankfurt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any